Premierul japonez: Guvernul, în alertă maximă pentru rezolvarea problemelor de la Fukushima

Premierul japonez: Guvernul, în alertă maximă pentru rezolvarea problemelor de la Fukushima
Premierul japonez Naoto Kan a declarat că Guvernul este în „stare de maximă alertă”, pentru a rezolva problemele de la centra nucleară de la Fukushima, anunţă BBC. Urme de plutoniu au fost detectate în...

Premierul japonez Naoto Kan a declarat că Guvernul este în „stare de maximă alertă”, pentru a rezolva problemele de la centra nucleară de la Fukushima, anunţă BBC.

Urme de plutoniu au fost detectate în solul din jurul centralei, iar apă cu un nivel alarmant de radioactivitate, s-a scurs dintr-un reactor al uzinei.

Oficialii din China, Coreea de Sud şi Statele Unite, au descoperit urme de material radioactiv, în aer.

Anterior, Guvernul japonez a criticat puternic operatorul centralei, pentru citirea greşită a nivelului radiaţiilor.

Premierul Kan a spus parlamentarilor că situaţia „continuă să fie imprevizibilă”. „Guvernul va aborda problema într-o stare de alertă nucleară”, a spus oficialul.

Situaţie foarte gravă

„Situaţia este foarte gravă. Trebuie să evităm ca reactoarele să se încălzească şi să se usuce. Răcirea continuă este esenţială… Stropirea cu apă trebuie să fie prioritară”, a spus şeful Cabinetului Secretar de Stat, Yukio Edano.

Surse BBC spun că Guvernul a fost acuzat de nehotărâre şi se întârziere.

Radiaţii în atmosferă

Agenţia de Protecţie a Mediului Înconjurător din Statele Unite a anunţat că au fost detectate urme de radioactivitate în apa de ploaie în zona de nord-est. Reprezentanţii agenţiei au spus că acestea provin de la Fukushima, şi au adăugat că nu reprezintă niciun pericol pentru sănătatea oamenilor.

Autorităţile din China au spus că au găsit urme de iod radioactiv, în zone precum Jiangsu, Shanghai, Zhejiang, Anhui, Guangdong şi Guangxi. Au fost deja raportate urme de materiale radioactiv în aerul de deasupra localităţii nordice, Heilongjiang. Oficialii spun că nivelul de radioactivitate este unul scăzut şi nu pun în pericol sănătatea oamenilor.