Fostul ministru ceh de externe, Karel Schwarzenberg, rezident de 41 ani în Austria, critică dur atitudinea de blocadă a Vienei față de aderarea României și Bulgariei la Schengen.
Fostul diplomat a apreciat evenimentul de miercuri drept o chestiune de „politică internă”: „Apreciez rolul Austriei în Balcani. Dar acest veto este o farsă stupidă. De un egocentrism fără speranță”, a declarat într-un interviu acordat Kleine Zeitung, cu ocazia împlinirii vârstei de 85 de ani.
„Austria nu ține cont de sarcina sa istorică de a avea grijă de aceste țări”, a adăugat el. Schwarzberg a criticat, de asemenea, ÖVP și fostul cancelar Sebastian Kurz (ÖVP).
Intervievat de publicația citată asupra votului de joi împotriva României, apreciatul diplomat a afirmat fără menajamente:
„- Politica internă goală. Apreciez rolul Austriei în Balcani. Dar acest veto este o farsă stupidă. De un egocentrism fără speranță. Austria nu ține cont de sarcina sa istorică de a avea grijă de aceste țări.”
Schwarzenberg a sfătuit ÖVP să reflecteze „asupra rădăcinilor sale”: „Nu a mai rămas nimic din socialul creștin.”
„Nu mi-e frică de moscheile pline din țară, dar mi-e teamă de bisericile goale” a reflectat Schwarzenberg făcând trimitere la importanța lărgirii politicilor austriece către Est.
„După ceva timp la putere, fiecare partid democratic are nevoie de o schimbare a opoziției, astfel încât să se poată recâștiga. Toți cei mai talentați funcționari de partid ajung în funcții de stat. Partidul are restul. Aceasta este căderea, indiferent dacă a fost cu Sozis sau cu ÖVP ” a mai subliniat seniorul referitor la maturitatea deciziilor politice ale partidului amintit.
Kleine Zeitung: Poate fi comparat Putin comparativ cu Hitler?
Martor și participant al multor momente importante ale secolului trecut, Schwarzenberg a apreciat că, spre deosebire de
Hitler, Putin este mai rațional:
„Hitler a fost cu atât mai irațional în iluzia sa. Ceea ce face Putin este destul de rațional în logica sa. Și-a petrecut tinerețea la Dresda. În acel moment, imperiul sovietic se întindea din Asia Centrală până la Erfurt și Eger. Dar dintr-o dată totul s-a prăbușit.
Pentru Putin, prăbușirea Uniunii Sovietice a fost cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului 20.
La fel ca Versailles pentru germani. Dar acestea sunt procese normale. Câștigi și pierzi în viață. Dar pentru unii, starea de dinainte trebuie restabilită. Asta au încercat germanii cu Hitler. Asta încearcă să facă Putin. Pur și simplu nu reușește” – este de părere fostul diplomat. Acesta argumentează prin faptul că „Rusia este prea slabă din punct de vedere militar. Pentru cineva ca mine, care a experimentat Armata Roșie în 1945, există ceva aproape ireal pustiirea sa”.
„Am cetățenia cu care m-am născut și asta este suficient pentru mine”, a spus el. În același timp, se declară „un patriot a două țări”
Karl Johannes Nepomuk, al 12-lea Prinț de Schwarzenberg, s-a născut la 10 decembrie 1937 la Praga și este moștenitorul uneia dintre cele mai renumite case nobiliare ale fostei monarhii austro-ungare. Familia Schwarzenberg a fost expulzată de comuniști: după puciul Partidului Comunist din 1948 în ceea ce era atunci Cehoslovacia, au fugit în Austria. Schwarzenberg a militat pentru drepturile omului ca președinte al Federației Helsinki din 1985.
După Revoluția de Catifea de la Praga, s-a întors în Republica Cehă în noiembrie 1989 și a devenit șeful de cabinet al președintelui „poet” Vaclav Havel. De atunci locuiește în Cehia și Austria. La vârsta de 70 de ani, a devenit de două ori ministru de externe al Republicii Cehe și a candidat fără succes la funcția de președinte în 2013, conform Kleine Zeitung.