Presa din Italia: Infecțiile cu COVID-19, în creștere în întreaga Europă: În România este „o catastrofă”

Presa din Italia: Infecțiile cu COVID-19, în creștere în întreaga Europă: În România este o catastrofă
Foto: Hepta.ro

Situația sanitară din România îngrozește statele occidentale. Presa din Italia scrie pe larg despre cel de-al patrulea val al pandemiei în penultima țară din Europa în ceea ce privește rata de vaccinare.

Infecțiile cu COVID-19, în creștere în întreaga Europă: În România este „o catastrofă”

Cazurile sunt în creștere în aproape toate țările europene, în special în cele din Est, unde vaccinările decurg lent. Ceea ce face diferența în efectele acestui nou val este tocmai nivelul diferit atins de campaniile de imunizare: în statele unde s-au făcut vaccinări în masă, precum Italia și Franța, virusul a reînceput să circule, dar este sub control, scrie corriere.it.

În România, penultima țară din UE ca număr de vaccinați, infecțiile și decesele au explodat. Cele mai recente știri sunt alarmante: toate locurile la ATI sunt ocupate, iar președintele a numit situația „o catastrofă”. Pentru prima dată însă, numărul persoanelor imunizate a crescut: au trecut de la 30% la 40% în câteva zile.

Virusul îngenunchează România, penultima țară din UE ca număr de persoane vaccinate: infecțiile sunt în creștere, terapia intensivă este plină și nu mai sunt locuri nici pentru morți în  morgile spitalelor. Situația este „dezastruoasă”, „o catastrofă” definită de președintele Klaus Iohannis într-un mesaj înainte de a anunța noile, severe, restricții anti-Covid, care au intrat în vigoare.

În doar o săptămână, între 18 și 24 octombrie, a fost depășit plafonul de 100.000 de cazuri (104.668) și 2.898 de decese. Pentru a face față situației de urgență, Biserica Ortodoxă locală a pus la dispoziția spitalelor capelele mortuare ale bisericilor. În timp ce din străinătate Polonia, Ungaria și Austria s-au mutat să preia în cele mai grave cazuri, deocamdată puțin peste cincizeci, în condițiile în care cele două mii de paturi de terapie intensivă din România sunt toate ocupate. Prin mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene, țara a primit deja medicamente și echipamente din Olanda, Danemarca, Franța și din Italia.

Certificatul verde aplicat și în România

În contextul creșterii accelerate a numărului de cazuri și de decese cauzate de COVID-19, autoritățile au impus și în România certificatul verde pentru mare parte din activități.

Secretarul de stat Raed Arafat a anunțat luni că accesul în mall-uri și alte magazine non-alimentare se face pe baza certificatului verde. De asemenea, școlile private suspendă prezenta fizica, și orele trec în online.

Referitor la accesul la alte magazine cu excepția celor alimentare. În mall la magazine alimentare nu se poate intra decât pe baza certificatului verde, vaccinat sau trecut prin boală. În afara mall-ului se poate intra la centrele alimentare, la centrele care vând alimente doar cu masca. La orice alt magazin care comercializează alte produse, și aici exceptăm farmaciile, se intră cu certificatul verde.

Activitatea de cazare în structurile de primiri turistică va fi permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate sau trecute prin boală.

La nivelul școlile private, activitatea cu prezență fizică se suspendă pentru preșcolari și elevi în unitățile particulare de învățământ. Prezența fizică este interzisă, nimeni nu îi oprește să facă online, dar nu cu prezență fizică.

Mai mult, autoritățile vor și pentru toți angajații de la stat să impună certificatul verde pentru COVID-19.

Tags:
Ultima oră
00:18 - Alexandru Rafila: Valul 5 COVID e posibil să vină la jumătatea lunii ianuarie / Propunerea ministrului Sănătății privind certificatul verde
23:57 - Cine este și cum arată soțul celebrei Dalida din „Las fierbinți”. Povestea celor doi a început la Costinești: „I-a plăcut cum muncesc. A fost așa o chimie”
23:46 - Alexandru Rafila, despre varianta Omicron: Sunt informații că ar fi de patru ori mai transmisibilă decât tulpina Delta. Va ajunge și în România, sigur
23:37 - Klaus Iohannis a înaintat în grad mai mulţi reprezentanţi ai STS, SIE, SPP, Ministerului de Interne și Ministerului Apărării
23:29 - Haos total cu testele de salivă pentru elevi. Misiune dificilă pentru profesori / Clanul Cămătaru și magazinul de haine al lui Cătălin Botezatu le livrează la Guvern
23:26 - SUA, în contextul comasării de trupe ruse la frontierele Ucrainei: „Toate opțiunile sunt pe masă. Rămâne ca NATO să decidă care sunt următoarele mișcări”
23:19 - Octavian Jurma: Noua tulpină de coronavirus e capabilă să producă valuri epidemice. Ea dislocă foarte repede varianta Delta și reușește s-o înlocuiască (VIDEO)
23:17 - Demi Moore, dezamăgită de bărbați. Actrița se iubește cu o femeie?
22:57 - Comisarul european pentru transporturi, întâlnire cu Maia Sandu. Adina Vălean: Aspirațiile pentru prosperitate și justiție au determinat pașii Republicii Moldova spre UE
22:56 - Măsuri urgente în SUA. Joe Biden închide din nou granițele, după descoperirea variantei Omicron de SARS-COV-2