Presa franceză: Ungaria nu se solidarizează cu partenerii din UE. În timp ce Uniunea încearcă să se elibereze de gazul rusesc, Budapesta alege să-și crească dependența

Presa franceză: Ungaria nu se solidarizează cu partenerii din UE. În timp ce Uniunea încearcă să se elibereze de gazul rusesc, Budapesta alege să-și crească dependența
Președinții Vladimir Putin (Rusia) și Viktor Orban (Ungaria). Foto: Hepta - Aleksey Nikolskyi

În timp ce UE încearcă să scape de dependența de gazul rusesc, Ungaria, membră a Uniunii, merge în sens opus și sâmbătă a anunțat că va primi cantități chiar mai mari decât cele prevăzute inițial în contractul încheiat cu gigantul Gazprom, se arată într-un articol al publicației franceze La Tribune.

Ungaria alege să devină și mai dependentă de gazul rusesc

Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe, a mers în iulie la Moscova pentru a discuta despre achiziția a 70 de milioane de metri cubi de gaz în plus la cele 4,5 miliarde livrate anual Budapestei până acum.

Recent, el a spus că negocierile au dus la un acord, așa încât Gazprom a început să livreze vineri „volume suplimentare celor menționate în contract”.

Ramas Menczer, înalt funcționar al ministerului, a transmis că „e datoria guvernului ungar să asigure aprovizionarea cu gaz pentru țară și noi suntem la înălțime”. El a precizat că până la finele acestei luni un volum suplimentar zilnic de 2,6 milioane de metri cubi va sosi prin sud, via gazoductul Turkstream, și în paralel au loc negocieri pentru livrările din septembrie.

UE se chinuie să facă economie la gaz

Asta în timp ce, pe 5 august, la nivelul Uniunii Europene a intrat în vigoare un document ce recomandă statelor membre să reducă, între august 2022 și martie 2023, consumul de gaz cu cel puțin 15% față de media ultimilor cinci ani pe aceeași perioadă. În caz de forță majoră, măsură va deveni obligatorie.

Europenii se pregătesc astfel pentru situația în care, la iarnă mai ales, Rusia va întrerupe complet furnizarea de gaz natural. Temeri în acest sens există, căci Moscova obișnuiește să folosească gazul drept instrument de șantaj, ea întrerupând deja parțial sau total livrările către mai mult de 10 state UE.

Urmăriți B1TV.ro și pe