Președinta Parlamentului European solicită plafonarea prețului la gaze la nivel continental pentru evitarea speculei

Președinta Parlamentului European solicită plafonarea prețului la gaze la nivel continental pentru evitarea speculei
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Alexey Vitvitsky

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a făcut un apel ferm la unitatea europeană pentru ca blocul comunitar să depășească criza energetică și provocările legate de războiul declanșat de Rusia.

Oficialul a precizat că este nevoie de o cooperare între statele membre reeferitor la prețul gazelor pe termen lung dar și pentru eliminarea speculei de pe piața energetică în acest moment.

UE are nevoie de un plafon al gazelor la nivel continental împotriva speculei la energie

„Avem nevoie de un semnal puternic de unitate. De aceea, este imperios necesar un plafon al prețului gazelor la nivelul întregului bloc comunitar.

Multe companii energetice fac profituri uriașe din speculațiile de pe piață. Profiturile excedentare ar trebui direcționate pentru a atenua situația cu care se confruntă gospodăriile, IMM-urile și industriile care se luptă cu facturile care cresc vertiginos. Propunerea mea este să învățăm din pandemie – și , la fel ca în cazul vaccinurilor, să negociem în bloc și să oprim speculația prețurilor”, a transmis liderul Legislativului în cadrul reuniunii informale de la Praga a Consiliului European.

Interconectarea statelor europene, esențială

„Până în primăvară, depozitele noastre de gaz vor trebui reumplute, iar noi trebuie să fim în situația de a putea cumpăra gaz la prețuri rezonabile de la parteneri de încredere” a adăugat aceasta.

„Interconectarea în cadrul UE a rețelei noastre energetice este esențială. Uniunea energetică ar trebui să devină în sfârșit o realitate. Parlamentul European este pregătit să acționeze rapid, așa cum am făcut-o întotdeauna”, a conchis Roberta Metsola.

Urmăriți B1TV.ro și pe