Președintele american spune că SUA e hotărâtă să recâștige încrederea Europei. Joe Biden: „Cred în sistemul global” / „Suntem în mijlocul unei dezbateri fundamentale despre viitoarea direcție a lumii”

Președintele american spune că SUA e hotărâtă să recâștige încrederea Europei. Joe Biden: „Cred în sistemul global” / „Suntem în mijlocul unei dezbateri fundamentale despre viitoarea direcție a lumii”
foto: Hepta.ro / Bestimage / WALTER / BESTIMAGE

În prima sa apariție de anvergură pe scena globală, președintele Joe Biden a făcut apel la omologii săi să demonstreze împreună că „democrațiile încă pot livra”, context în care a subliniat că noua administrație a SUA este gata să întoarcă rapid pagina abordării de tip „America First” a lui Donald Trump, potrivitEuronews.

Joe Biden, cel de-al 46-lea președinte american, pune că SUA este hotărâtă să recâștige încrederea Europei

Într-o alocuțiune virtuală susținută vineri în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen, președintele SUA a declarat că este un moment critic pentru democrațiile lumii „să demonstreze că modelul nostru nu este o relicvă a istoriei noastre”.

„Suntem în mijlocul unei dezbateri fundamentale despre viitoarea direcție a lumii noastre”, a declarat Joe Biden, într-un discurs pe care l-a susținut după ce a luat parte la prima sa întâlnire în calitate de președinte al SUA cu omologii săi din Grupul celor Șapte (G7) economii majore.

Această dezbatere se dă „între cei care susțin că – având în vedere provocările cu care ne confruntăm, de la a patra revoluție industrială, până la o pandemie globală – autocrația este cea mai bună cale de urmat, și cei care înțeleg că democrația este esențială pentru a răspunde acestor provocări”, a adăugat liderul american.

Președintele Joe Biden s-a angajat să repare relația dintre SUA și Europa. Totodată, el a anunțat că a oprit planul administrației Trump privind retragerea de trupe americane din Germania și limitarea numărului de forțe care pot fi stabilite acolo.

„Știu că ultimii ani ne-au tensionat și ne-au pus la încercare relația transatlantică, dar Statele Unite sunt hotărâte, hotărâte să se angajeze din nou în Europa, să se consulte cu dumneavoastră, să recâștige poziția noastră de încredere și de conducere”, a adăugat președintele SUA.

Totodată, Joe Biden a vorbit și despre provocările economice și de securitate pe care le ridică Rusia și China.

Joe Biden a subliniat că SUA și aliații să transatlantici din Europa și Asia „trebuie să se pregătească împreună pentru o competiție strategică pe termen lung cu China”, element pe care l-a plasat printre „cele mai importante eforturi” pe care le vor întreprinde națiunile.

Liderul american susține că această competiție cu China va fi una „dură”, însă a adăugat că salută acest aspect. „Pentru că eu cred în sistemul global, (n.r. – pe care) Europa și Statele Unite împreună, alături de aliații noștri din Indo-Pacific, au muncit atât de mult să îl construiască în ultimii 70 de ani”, a mai spus cel de-al 46-lea președinte al SUA.

De asemenea, președintele american a spus că a rezolva problema reprezentată de „nesăbuința rusă și pirateria în rețelele de calculatoare din Statele Unite și din lume a devenit critică pentru protejarea securității noastre colective”.

Președintele SUA spune despre președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, că dorește să submineze parteneriatul transatlantic dintre Statele Unite și Europa, precum și să amenințe NATO.

„Nu este vorba despre a stârni estul împotriva Occidentului. Nu vorba că ne dorim conflict. Vrem un viitor în care toate națiunile să își poată determina în mod liber propria cale fără amenințarea cu violența sau constrângerea”, a explicat Joe Biden, președintele SUA.

Ultima oră
00:08 - Olivia Steer, ironizată de Dana Rogoz: „A venit din nou acea perioadă specială a anului când port roz și când anunț femeile cât de importantă e prevenția”
23:52 - Ce spune Andreea Esca dacă fiica ei, Alexia Eram, ar avea o relație cu manelistul Tzancă Uraganul
23:48 - Rareș Bogdan: E o rușine că nu reușim să fim furnizori de materie primă, cereale, făină, carne / Economic, Florin Cîțu a făcut lucruri excepționale (VIDEO)
23:15 - Florin Cîţu, întrebat dacă este responsabil de eşecul campaniei de vaccinare: Nu sunt firmă de advertising
23:13 - Rareș Bogdan: Ne bazăm că USR PLUS va înțelege după congrese că noi nu avem motiv să renunțăm la Florin Cîțu și vor continua / Nu vor să rămână exclusiv într-o revoluție continuă ca Che Guevara în America de Sud (VIDEO)
22:43 - Mutarea momentului în televiziune: Florin Călinescu a semnat cu Prima TV. A fost anunţat oficial
22:28 - Rareș Bogdan: Ludovic Orban a afirmat într-o discuție în Modrogan că nu va sta piatră pe piatră și că nu va fi o bătălie de idei, ci va fi un adevărat război civil pe care o să îl declanșeze (VIDEO)
22:18 - Florin Cîțu: „Vaccinarea obligatorie ar trebui să fie ultima soluție. Susțin testarea obligatorie pentru unele categorii profesionale, pe cheltuială proprie”
22:07 - Ludovic Orban, despre Florin Cîțu: Eu sunt de 31 de ani în PNL și i-am votat și derogarea ca să candideze, iar lui nici nu i s-a uscat bine cerneala pe adeziune și hotărăște el când și cum iese din politică Ludovic Orban!? Nu îi e rușine un pic!? (VIDEO)
21:50 - Ludovic Orban: „Klaus Iohannis nu poate constituțional și moral să intervină în competiția internă a PNL. Nu e adevărat că relația mea cu președintele s-a răcit”