Președintele ceh Milos Zeman acuză Rusia că face o ”prostie”. Reacția, după ce Moscova a trecut Cehia pe o listă a ”țărilor neprietenoase”

Președintele ceh Milos Zeman acuză Rusia că face o ”prostie”. Reacția, după ce Moscova a trecut Cehia pe o listă a ”țărilor neprietenoase”
Foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

„Partea rusă comite o prostie” – așa a reacționat președintele ceh Milos Zeman după ce Moscova a întocmit o listă a ”țărilor neprietenoase” în care a trecut două nume – Cehia și Statele Unite.

„Partea rusă comite o prostie. E o greşeală să transformi foştii prieteni în duşmani”, a declarat Milos Zeman, pentru Frekvence 1, potrivit DPA.

Președintele Cehiei a punctat apoi că dacă prietenia nu mai e posibilă, normal ar fi să existe „cel puțin relații corecte”.

Cehia și Statele Unite, trecute de Rusia pe o listă a ”țărilor neprietenoase”

Recent, Guvernul rus a aprobat o așa-numită listă ”cu țări neprietenoase” în care a inclus Cehia și Statele Unite. Față de cele două se vor aplica măsuri în conformitate cu un decret semnat de Vladimir Putin pe 23 aprilie. Este vorba despre o lege care limitează numărul angajaţilor locali ai misiunilor diplomatice străine şi ai altor agenţii. Misiunile diplomatice americane nu mai pot angaja deloc personal local, iar cele cehe maxim 19 persoane.

Asta în contextul în care, în ultima vreme, mai multe țări europene au dispus expulzarea unor diplomați ruși. Mișcarea a fost începută de Cehia, care a acuzat serviciile secrete ruseşti că ar fi provocat explozia unui depozit de arme. Rusia a răspuns prin expulzarea unor diplomaţi ai ţărilor respective.

Decizia Guvernului rus vine cu doar câteva zile înainte de prima întâlnire dintre Antony Blinken, Secretarul de stat american, şi Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe.