Igor Dodon, președintele pro-rus al Republicii Moldova, refuză să pună la dispoziție terenul Stadionului Republican din Chișinău pentru construirea unei noi ambasade americane. În schimb, șeful statului moldovean a propus SUA alte patru locații, potrivit deschide.md.
Terenul Stadionului Republican trebuia să ajungă în posesia ambasadei SUA încă din august 2018, când Guvernul democrat Filip a decis să i-l ofere. Mai mult decât atât, în același an, Parlamentul adopta o lege care permitea „transmiterea pământului americanilor pentru construcția ambasadei”.
Cu toate acestea, președintele Igor Dodon nu a fost de acord să promulge legea, motiv pentru care a fost suspendat din funcție de către Parlament. În cele din urmă, documentul avea să fie semnat tot de un democrat, Andrian Candu, președintele Parlamentului de la acea vreme.
„În acest an, la data de 12 iulie, este semnat un nou document de către Guvernul Sandu care permite utilizarea terenului pentru construcția Ambasadei SUA. Totuși, pentru a legifera această tranzacție, documentul trebuia să fie ratificat în Parlament. Ce avem la ora actuală? Sunt mai multe hotărâri de Guvern, legi aprobate de Guvern și Parlament care prevăd cedarea acelui teren pentru construcția edificiului. Avem, însă, o nemulțumire a cetățenilor care nu vor ca acest teren să fie dat pentru construcția unei ambasade. Ce propunem noi? Eu am avut mai multe întrevederi cu ambasadorul SUA, voi avea o altă întrevedere în această săptămână cu colegii mei. Noi am propus alte patru locații pentru ca ambasada să fie construită pe alt teren decât cel al Stadionului Republican”, a menționat Dodon.
Așadar, pentru a bloca preluarea terenului de către ambasada SUA, Igor Dodon invocă o așa-zisă voință populară și chiar vorbește despre un referendum pe această temă.
„Cred că vom avea un tablou clar în această săptămână. Noi respectăm poziția partenerilor noștri strategici americani. Ei ne-au ajutat mult. Vreau să menționez că sunt multe programe de finanțare prin care ne-au ajutat – Millennium Challenges Corporation, au construit un drum la nordul republicii și multe altele. Vreau ca aceste parteneriate să se dezvolte, dar vreau ca, în același timp, partenerii să înțeleagă că dacă oamenii sunt împotrivă, atunci trebuie să le cerem părerea”, a precizat șeful statului.
În luna iunie, când la Chișinău s-a iscat o criză politică cu două Guverne, unul condus de Maia sandu, altutl de Pavel Filip, cel din urmă a semnat o Hotărâre de Guvern prin care urma să fie aplicată transmiterea terenului respectiv Ambasadei SUA. Ulterior aceasta a devenit nulă după ce a fost învestit Guvernul Sandu. Șefa Cabinetului de Miniștri ulterior ar fi semnat o decizie similară cu cea a lui Filip, decizie care nu este publică, dar despre care vorbește președintele Dodon, amintește deschide.md.