Președintele Lituaniei neagă posibilitatea transportului de cereale prin Belarus. Gitanas Nauseda: „Lukașenko a subliniat că este în aceeași barcă cu Putin”

Președintele Lituaniei neagă posibilitatea transportului de cereale prin Belarus. Gitanas Nauseda: „Lukașenko a subliniat că este în aceeași barcă cu Putin”
Foto: Alexey Vitvitsky / Sputnik

Cerealele din Ucraina nu pot fi transportate prin Belarus. Acest lucru a fost declarat de președintele lituanian Gitanas Nauseda pentru Delfi. Președintele susține că repararea căilor ferate avariate poate servi drept o nouă lovitură militară.

„Să vedem din punctul de vedere al Ucrainei. Ei vor să spună că întreaga infrastructură trebuie pusă în ordine, traficul trebuie pus în ordine, astfel încât îngrășămintele să se deplaseze de pe teritoriul Ucrainei prin Belarus către țările baltice? Nu se va întâmpla ca pe această cale, în direcția opusă, se vor deplasa echipamentele militare? Ar trebui să fie foarte atenți la o astfel de perspectivă”, a declarat luni Nauseda reporterilor la Krekenava.

De ce Gitanas Nauseda este împotrivă

Potrivit președintelui, Lukașenko a dat de înțeles că susține agresiunea Federației Ruse, ceea ce înseamnă că transportul prin această țară nu poate fi efectuat.

„Din punctul meu de vedere, în ultima perioadă situația doar s-a înrăutățit, și Lukașenko a subliniat că este în aceeași barcă cu Putin. Părerea mea nu se va schimba, trebuie căutată o altă cale ”

Nauseda nu vede posibilitatea reluării tranzitului îngrășămintelor din Belarus prin Lituania – o astfel de condiție pentru transportul cerealelor ucrainene prin Belarus este propusă de Lukașenko.

„UE a impus sancțiuni clare în privința îngrășămintelor, Lituania a repetat aceste sancțiuni și acum să închidem ochii și să declarăm că Lukașenko a devenit un lider mult mai acceptabil și mai bun, ridicând sancțiunile?”

Vinerea trecută, Lukașenko și șeful Națiunilor Unite, António Guterres, au discutat despre tranzitul cerealelor ucrainene către porturile baltice, dar Minsk insistă asupra exporturilor din Belarus.

În prezent, cerealele și alte produse din Ucraina sunt livrate la Klaipeda prin Polonia.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
18:28 - Localitate din România unde un apartament cu două camere poate fi cumpărat cu 6000 euro…mobilat. Te-ai muta acolo?
18:13 - DIICOT renunță la urmărirea penală față de o redacție căreia îi blocase activitatea și recunoaște că publicarea unui articol a dus la arestarea unui agresor
18:11 - Dana Dărăban, ACUE: Românii riscă să primească facturile la gaze și curent cu întârziere
18:01 - UE va legifera centralizarea informațiilor referitoare la sănătatea cetățenilor, politici de gestionarea a epidemiilor dar și procedurile de achiziție a medicamentelor în statele membre
17:50 - Marius Pașcan îi critică dur pe liberalii Virgil Popescu și Nicolae Ciucă: A ajuns un măscărici acest ministru. E un demagog sadea / Prăbușirea Armatei în sondaje are legătură și cu generalul din fruntea Guvernului (VIDEO)
17:48 - Directorul CIA susține că Putin nu va ezita să apeleze la arsenalul militar nuclear: „Poate fi destul de periculos și nesăbuit”
17:24 - Edi Iordănescu, scrisoare către fanii naționalei după campania dezolantă din Liga Națiunilor: „Fotbaliștii noștri sunt în pragul în care randamentul lor trebuie să atingă nivelul maxim”
17:24 - Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, anunță că 200.000 de noi recruți au ajuns în forțele armate ruse
17:13 - Consiliul Federației Ruse a votat anexarea. Mai urmează doar semnătura lui Putin
17:06 - Un minor afgan a încercat să intre ilegal în România. Băiatul de 17 ani era ascuns pe osia de la remorca unui TIR (FOTO)