Preşedintele TEPCO cere scuze locuitorilor din regiunea Fukushima

Preşedintele TEPCO cere scuze locuitorilor din regiunea Fukushima
Preşedintele-director general al companiei Tokyo Electric Power, operatorul centralei nucleare de la Fukushima, şi-a cerut scuze faţă de locuitorii regiunii afectate de accidentul nuclear, relatează AFP. "Îmi cer...

Preşedintele-director general al companiei Tokyo Electric Power, operatorul centralei nucleare de la Fukushima, şi-a cerut scuze faţă de locuitorii regiunii afectate de accidentul nuclear, relatează AFP.

„Îmi cer scuze, în mod sincer, pentru că ne-am aflat la originea unei enorme probleme”, i-a spus Masataka Shimizu guvernatorului prefecturii Fukushima, Yuhei Sato.

Masataka Shimizu, preşedintele-director general al TEPCO, a mers pentru prima dată, la un centru de evacuare de la Koriyama (50 de km de Fukushima), la o lună jumătate de la cutremurul devastator din 11 martie.

Oamenii au cerut explicaţii şi au vrut să ştie când se pot întoarce acasă, criticând spusele oficialilor, care întotdeauna au spus că “totul merge bine”, dar de fapt, lucrurile nu stau chiar aşa.

De mai mult de o lună, oamenii din centru, ca şi alţi mii ca ei, trăiesc într-o sală de gimnastică, cu câteva lucrurile personale aduse de acasă, despărţiţi de ziduri de carton, cu care încearcă să creeze o senzaţie de intimitate.

Ulterior, Shimizu s-a întâlnit cu guvernatorul prefecturii Fukushima, Yuhei Sato, pentru a-şi cere scuze, oficial, în faţa televiziunilor.

„Ne cerem sincer scuze pentru ca ne-am aflat la originea acestui grav accident si pentru ca am creat probleme, atat fizice cat si mentale, populatiei care fusese deja afectata de o catastrofa naturala”, a declarat el, inainte de a se inclina de mai multe ori in fata guvernatorului.

„Facem tot ceea ce este posibil pentru a controla accidentul nuclear si pentru a ajuta oamenii sa-si reia viata normala cat mai curand posibil”, a adaugat el.

Aproximativ 80.000 de persoane au fost evacuate, încă de la primele scurgeri radioactive, pe o rază de 20 de kilometri, în jurul centralei nucleare. Guvernul japonez a interzis, joi, în mod strict, accesul în această zonă, pentru a evita ca foştii locuitori să se întoarcă acolo în pofida riscurilor ridicate pentru sănătate.

Preşedintele-director general al TEPCO s-a îmbolnăvit, la 16 martie, şi şi-a întrerupt activitatea timp de o săptămână. Ulterior, el a fost spitalizat, o săptămână, din cauza hipertensiunii arteriale.

Preşedintele TEPCO cere scuze poporului