Președintele transportatorilor de gaze din Europa, despre o eventuală penurie de gaze: „Este momentul impunerii de măsuri de conservare a energiei. La mine acasă, am redus temperatura cu 12 grade”

Președintele transportatorilor de gaze din Europa, despre o eventuală penurie de gaze: „Este momentul impunerii de măsuri de conservare a energiei. La mine acasă, am redus temperatura cu 12 grade”
Președintele transportatorilor de gaze din Europa, despre o eventuală penurie de gaze. Sursa Foto: EnergoInstalGaze.ro

CEO-ul operatorului național de transport al Danemarcei și președintele Gas Infrastructure Europe (GIE), Torben Brabo, este de părere că, în scenariul în care Rusia ar întrerupe fluxul de gaze, consumul ar trebui raționalizat.

Acesta a acordat un interviu pentru Euractiv, subliniind că fără gazul rusesc am fi „în cea mai rea situație în care am fost vreodată” și că scenariile Comisiei Europene privind alternativele pentru importurile energetice din Rusia sunt „prea optimiste”.

„Fără gaz rusesc, suntem probabil în cea mai rea situație”

Torben Brabo spune că, în caz de penurie, prioritate vor avea instituțiile publice, precum școli, spitale și consumul populației.

„Importurile de gaze din Rusia acoperă 45% din consumul UE, iar gazul asigură 25% din consumul total de energie al Europei, așa că 10% din consumul de energie al continentului este dependent de ruși. Iar dependența nu e uniformă, unele țări și regiuni vor fi mult mai afectate decât altele în scenariul opririi livrărilor Gazprom.

Principala mea concluzie este că calculele Comisiei Europene privind înlocuirea gazului rusesc nu sunt 100% corecte, fiind prea optimiste pe partea de LNG și biometan. În privința LNG, probabil că jumătate din ținta Comisiei ar putea fi atinsă ușor, dar mai mult ar fi dificil. În SUA, de exemplu, nu au suficientă capacitate de lichefiere pentru a livra cei 15 miliarde de metri cubi suplimentari despre care vorbesc.

Iar în ceea ce privește Qatarul și alți producători din Orientul Mijlociu, capacitatea lor de producție este deja vândută în avans altor clienți, ceea ce înseamnă că noi ar trebui să o cumpărăm de la aceștia, ceea ce este mai greu. Fără gaz rusesc, suntem probabil în cea mai rea situație în care am fost vreodată”, a declarat șeful GIE, potrivit profit.ro.

„Toți trebuie să folosim energia într-un mod mai eficient”

CEO-ul operatorului național de transport al Danemarcei a spus că ar trebui impuse măsuri de conservare a energiei. Acesta a redus temperatura cu 12 grade în propria locuință pentru a contribui la scăderea consumului de gaze în Europa.

„Acum, mai mult decât oricând, este momentul impunerii de măsuri de conservare a energiei. Planul în 10 puncte al Agenției Internaționale a Energiei de reducere a dependenței UE de gazul rusesc sugerează consumatorilor reducerea temporară a temperaturii din locuințe (pe timp de iarnă – n.r.).

Diminuarea căldurii din clădiri cu 1 grad ar duce la scăderea consumului de gaze în Europa cu circa 10 miliarde metri cubi pe an. La mine acasă, am redus temperatura cu 12 grade. Familia mea a fost nemulțumită, dar asta este – toți trebuie să folosim energia într-un mod mai eficient”, a declarat Torben Brabo.

Urmăriți B1TV.ro și pe