Preşedintele Ungariei a semnat noua şi contestata Constituţie

Preşedintele Ungariei a semnat noua şi contestata Constituţie
Preşedintele ungar, Pal Schmitt, a semnat, luni, noua Constituţie a Ungariei, în ciuda criticilor puternice formulate în ţară, dar şi pe plan internaţional relatează AFP. Ceremonia de semnare a noii...

Preşedintele ungar, Pal Schmitt, a semnat, luni, noua Constituţie a Ungariei, în ciuda criticilor puternice formulate în ţară, dar şi pe plan internaţional relatează AFP.

Ceremonia de semnare a noii Constituţii, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2012, a avut loc în palarul prezindenţial Sandor, şi a fost transmisă în direct de televiziunile publice, dar şi câteva private.

„O nouă Constituţie a luat naştere şi va reprezenta mândria viitoarelor generaţii de unguri”, a spus Schmitt.

Noua Constituţie a fost adoptată în Parlament, cu o majoritate de două treimi, controlată de Fidesz, partidul premierului.

Socialiştii şi stânga liberală-Verzii au boicotat votul, în timp ce extrema-dreaptă reprezentată de Jobbik a votat împotrivă.

Referirile la Dumnezeu, creştinism şi valorile familiei tradiţionale, au provocat o serie de proteste şi critici, după ce a fost considerată că fiind discriminatorie.

Constituţia prevede şi că membrii Consiliului bugetar al Băncii centrale, apropiaţi ai lui Viktor Orban, au drept de veto în privinţa bugetului şi, în cazul exercitării acestuia, preşedintele are posibilitatea de a dizolva Parlamentul. Astfel, chiar dacă se va afla în opoziţie după alegerile legislative din 2014, Viktor Orban ar putea avea posibilitatea, prin intermediul Consiliului Bugetar şi al preşedintelui, să dizolve Parlamentul.