Prim pas spre trimiterea de avioane în Ucraina: Polonia a anunțat că e gata să renunțe la toate avioanele sale MIG-29 dacă primește la schimb de la SUA aeronave similare. Varșovia îndeamnă și alte state NATO să procedeze la fel

Prim pas spre trimiterea de avioane în Ucraina: Polonia a anunțat că e gata să renunțe la toate avioanele sale MIG-29 dacă primește la schimb de la SUA aeronave similare. Varșovia îndeamnă și alte state NATO să procedeze la fel
Foto: Pixabay

Polonia pare că face un prim pas spre trimiterea de avioane în Ucraina. Ministerul de Externe de la Varșovia a anunțat că țara va trimite toate avioanele sale MiG-29 la baza Ramstein, a SUA, din Germania dacă americanii îi vor da la schimb aeronave uzate cu capacități similare. Se conturează astfel aplicarea unui plan deja vehiculat, dar pe care oficialii polonezi l-au negat vehement până acum. Totul în contextul în care președintele ucrainean Volodimir Zelenski imploră Occidentul să-i trimită avioane sau să închidă spațiul aerian deasupra țării sale, pentru a împiedica avioanele rusești să-i mai bombardeze populația.

Polonia, anunț crucial. Ucraina ar putea primi avionele de care are nevoie pentru a face față invaziei rusești

„Autoritățile din Polonia, după consultări între Președinte și Guvern, sunt pregătite să trimită – imediat și gratis – toate avioanele sale MiG-29 la baza Ramstein și să le plaseze la dispoziția Guvernului SUA.

În același timp, Polonia cere SUA să-i ofere în schimb aeronave uzate cu capabilități operaționale similare. Polonia e pregătită să pună la punct imediat condițiile pentru achiziție.

Polonia, totodată, cere și altor state NATO care dețin avioane MIG-29 să acționeze asemenea”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe din Polonia.

Ramstein Air Base e cea mai mare bază militară a Forțele Aeriene ale SUA dispusă în afara granițelor Statelor Unite. Ea se află în Renania-Palatinat, Germania.

Zelenski: Închideți spațiul aerian ucrainean, dați-ne avioane să ne apărăm, altfel ne condamnați la o moarte lentă

„Faceți o zonă aeriană umanitară! Fără rachete,  fără bombe. Suntem oameni și este datoria noastră umanitară să protejăm oamenii. Puteți să faceți acest lucru.  Dacă nu, dați-ne avioane să ne apărăm de rachetele si avioanele rusești. Dacă ne ignorați, concluzia este că ne condamnați la o moarte lentă” – este una din numeroasele declarații recente ale președintelui ucrainean Vlodimir Zelenski prin care a cerut ajutor concret de la occidentali pentru a-și proteja populația de atacurile rusești.

Marți, într-un discurs istoric în Parlamentul britanic, Zelenski a cerut: „Să sporiți presiunile și sacțiunile împotriva Rusiei, să declarați această țară un stat terorist și să vă asigurați că spațiul aerian al Ucrainei e închis pentru Rusia”.

De altfel, Volodimir Zelenski a avertizat de mai multe ori că dacă Ucraina va pierde războiul în fața Rusiei, alte state europene vor veni la rând, deci salvarea Ucrainei e și salvarea lor: „Dacă nu aveți puterea de a închide cerul, atunci dă-mi avioane. Dacă nu mai suntem atunci, Doamne ferește, urmează Letonia, Lituania, Estonia”.

Urmăriți B1TV.ro și pe