Principalii generali din SUA și Rusia au purtat o primă discuție de la începutul invaziei ruse în Ucraina

Principalii generali din SUA și Rusia au purtat o primă discuție de la începutul invaziei ruse în Ucraina
Mark Milley (Foto: Hepta.ro / Sputnik / Vadim Savitskii) și Valery Gerasimov (F: Hepta.ro / Zuma Press / Patrick Semansky - Pool via CNP)

Principalul ofițer militar al SUA, generalul Mark Milley, a discutat la telefon cu șeful Statului Major General al Federației Ruse, Valery Gerasimov, a anunțat joi Pentagonul, marcând astfel prima conversație dintre cei doi după începutul invaziei ruse în Ucraina, transmite Reuters.

Principalii generali din SUA și Rusia, la prima discuție de la începutul invaziei ruse în Ucraina

„Liderii militari au discutat diverse probleme legate de securitate și au convenit să mențină deschise liniile de comunicare”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Mark Milley, șeful Statului Major al SUA.

„În conformitate cu practica anterioară, detaliile specifice ale conversației vor rămâne private”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Partea americană nu a menționat în mod explicit vreunul dintre subiectele abordate de cei doi generali.

De partea cealaltă, potrivit agenției de presă RIA, Ministerul rus al apărării a spus că au fost discutate chestiuni de „interes comun”, inclusiv situația din Ucraina.

Șeful Pentagonului, Lloyd Austin, vorbise și el cu omologul său săptămâna trecută, când oficialul american cerea un acord de încetare imediată a focului în Ucraina.

SUA și Rusia au stabilit o linie de comunicare de la începutul invaziei în Ucraina, astfel încât să prevină erori de calcul și extinderea conflictului.

Generalul Tod Wolters, comandantul forțelor americane din Europa, declara joi la Bruxelles că speră că discuția dintre Milley și Gerasimov va reprezenta un pas înainte către o soluție diplomatică pentru războiul din Ucraina.

Cu toate acestea, frontul diplomatic nu se bucură de un tempo prea bun, la aproape trei luni de la momentul în care Federația Rusă lansa o nouă agresiune armată împotriva Ucrainei, una care a provocat mii de morți și de răniți, a transformat orașele ucrainene în ruine și a forțat peste cinci milioane de persoane să se refugieze în străinătate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
01:22 - Stelian Tănase, despre cum ajută occidentalii Ucraina: Sunt buni de gură, birocrația se mișcă a dracului de greu. Macron nu e Macron, e Micron, un papagal care nu înțelege că Putin vrea refacerea Imperiului Rus (VIDEO)
00:34 - Stelian Tănase: Știu pe surse că e o decizie și la PNL, și la PSD ca, înainte cu un an de alegeri, să rupă coaliția. La unul din cele două partide au hotărât deja să plece (VIDEO)
23:52 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Ce trebuie să facem când suntem ținta unui atac energetic (VIDEO)
23:22 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Tipuri de atacuri energetice și cum se manifestă ele (VIDEO)
22:54 - Anunț surprinzător din Ungaria: Digi Sport 1, 2 și 3 nu vor mai fi disponibile de la 1 iulie
22:37 - Stelian Tănase: PNL așteaptă tot de la Cotroceni. Dacă Iohannis doarme, și siesta la el e o religie, nu se întâmplă nimic / Pe sub masă, PNL și PSD se înțeleg perfect, își impart prada (VIDEO)
22:01 - Ştefan Petreuş, din grupul Frații Petreuș, a murit la 82 de ani. „Ne rămân muzica lor excepţională şi dragostea lor pentru folclorul maramureşean” (VIDEO)
21:36 - Emilia Șercan: Nicolae Ciucă a reușit în instanță să blocheze analiza tezei sale de doctorat. Și-a făcut astfel un mare deserviciu, căci ne-a confirmat tuturor că teza e plagiată (VIDEO)
21:20 - Cacealma rusească: primarii occidentali au vorbit cu un fake al primarului din Kiev
21:03 - Dieta-minune: Cum a reușit Nicoleta Luciu să slăbească 35 de kilograme în doar două luni