Principalul suspect pentru uciderea parlamentarului britanic David Amess, audiat ore întregi de forțele antitero. BBC: Un nou atac terorist e încă „probabil” în Marea Britanie

Principalul suspect pentru uciderea parlamentarului britanic David Amess, audiat ore întregi de forțele antitero. BBC: Un nou atac terorist e încă „probabil” în Marea Britanie
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Nick Ansell

Autoritățile Regatului Unit îl interoghează în continuare pe britanicul în vârstă de 25 de ani care a fost reținut vineri după înjunghierea mortală a parlamentarului conservator David Amess. Oamenii legii au efectuat percheziții sâmbătă la două adrese din Londra, însă precizaseră deja că nu mai caută nicio persoană în legătură cu atacul din Essex.

Uciderea parlamentarului britanic David Amess, tratată ca un incident terorist de autorități

David Amess a fost omorât vineri la o întâlnire cu votanții săi, în orașul Leigh-on-Sea din comitatul Essex, iar oamenii legii tratează cazul ca pe un incident terorist, unul ce ar putea avea legătură cu extremismul islamist. Între timp, oamenii au venit să aprindă candele la locul atacului.

Autoritățile britanice nu au dezvăluit numele suspectului. Acesta a fost reținut sub suspiciunea de omor, vineri, și este audiat de echipele antitero ale Poliției metropolitane din Essex. Oamenii legii au timp până marți să decidă dacă îl pun sub acuzare sau dacă îl eliberează.

Surse guvernamentale au precizat pentru BBC că suspectul pare să aibă origini somaleze. Potrivit informațiilor transmise de oficialii britanici, individidul nu era în baza de date în care sunt înscrise persoanele bănuite de terorism.

Un nou atac terorist e încă „probabil” în Marea Britanie

Nivelul de amenințare din Marea Britanie nu s-a schimbat de vineri, când a fost ridicat la „substanțial”, ceea ce înseamnă că producerea unui atac terorist este încă probabilă, a explicat BBC.

David Amess, parlamentar conservator încă din 1983, participa la una dintre întâlnirile sale obișnuite cu votanții din circumscripția sa, când a fost înjunghiat de mai multe ori. Politicianul britanic avea 69 de ani, era căsătorit și era tată a cinci copii, patru fete și un băiat.

Nu este primul parlamentar britanic ucis în ultimii ani, în contextul în care în 2016 a fos omorât și laburistul Jo Cox. Astfel, crima de vineri a ridicat noi semne de întrebare cu privire la siguranța parlamentarilor din Regat, mulți dintre ei organizând întâlniri electorale la care poate participa oricine.

Urmăriți B1TV.ro și pe