Principalul suspect pentru uciderea parlamentarului britanic David Amess, audiat ore întregi de forțele antitero. BBC: Un nou atac terorist e încă „probabil” în Marea Britanie

Principalul suspect pentru uciderea parlamentarului britanic David Amess, audiat ore întregi de forțele antitero. BBC: Un nou atac terorist e încă „probabil” în Marea Britanie
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Nick Ansell

Autoritățile Regatului Unit îl interoghează în continuare pe britanicul în vârstă de 25 de ani care a fost reținut vineri după înjunghierea mortală a parlamentarului conservator David Amess. Oamenii legii au efectuat percheziții sâmbătă la două adrese din Londra, însă precizaseră deja că nu mai caută nicio persoană în legătură cu atacul din Essex.

Uciderea parlamentarului britanic David Amess, tratată ca un incident terorist de autorități

David Amess a fost omorât vineri la o întâlnire cu votanții săi, în orașul Leigh-on-Sea din comitatul Essex, iar oamenii legii tratează cazul ca pe un incident terorist, unul ce ar putea avea legătură cu extremismul islamist. Între timp, oamenii au venit să aprindă candele la locul atacului.

Autoritățile britanice nu au dezvăluit numele suspectului. Acesta a fost reținut sub suspiciunea de omor, vineri, și este audiat de echipele antitero ale Poliției metropolitane din Essex. Oamenii legii au timp până marți să decidă dacă îl pun sub acuzare sau dacă îl eliberează.

Surse guvernamentale au precizat pentru BBC că suspectul pare să aibă origini somaleze. Potrivit informațiilor transmise de oficialii britanici, individidul nu era în baza de date în care sunt înscrise persoanele bănuite de terorism.

Un nou atac terorist e încă „probabil” în Marea Britanie

Nivelul de amenințare din Marea Britanie nu s-a schimbat de vineri, când a fost ridicat la „substanțial”, ceea ce înseamnă că producerea unui atac terorist este încă probabilă, a explicat BBC.

David Amess, parlamentar conservator încă din 1983, participa la una dintre întâlnirile sale obișnuite cu votanții din circumscripția sa, când a fost înjunghiat de mai multe ori. Politicianul britanic avea 69 de ani, era căsătorit și era tată a cinci copii, patru fete și un băiat.

Nu este primul parlamentar britanic ucis în ultimii ani, în contextul în care în 2016 a fos omorât și laburistul Jo Cox. Astfel, crima de vineri a ridicat noi semne de întrebare cu privire la siguranța parlamentarilor din Regat, mulți dintre ei organizând întâlniri electorale la care poate participa oricine.

Ultima oră
18:58 - Florin Roman: Pentru cloud-ul guvenamental avem 500 de milioane de euro în PNRR. Banii vin pe măsura termenelor și suntem presați de timp / Doar puțin peste 10% dintre români au competențe digitale primare
18:16 - Florin Roman (PNL), reacție la controversele privind lucrarea din CV-ul său: Eu n-am ajuns ministru la beletristică. Sunt cu conștiința împăcată. Când ajungi ministru, sunt și lucruri bune și lucruri mai puțin bune (VIDEO)
18:07 - Alexandru Rafila, despre măsurile din noaptea de Revelion: Vă daţi seama că nu vor fi unele stupide care să facă imposibilă, de exemplu, întoarcerea la timp acasă (VIDEO)
17:44 - Prognoza meteo pentru săptămâna 6-12 decembrie 2021. Cum va fi vremea de Crăciun și Revelion (VIDEO)
17:43 - Dorel din Panciu a pus un brad uriaș de Crăciun fix în mijlocul intersecției. Mașinile au circulat printre crengi (VIDEO)
17:23 - Antrenorul unei echipe din Egipt a murit după ce s-a bucurat la un gol marcat în prelungiri de jucătorii săi
17:02 - Sorin Grindeanu: Ruptura de Liviu Dragnea a apărut când mi-am asumat aproape în mod personal să dau OUG 14 / Reacția liderului social-democrat la acuzația că a fost acasă la Klaus Iohannis
16:43 - Femeia cu cele mai mari buze din lume se pregătește de o nouă intervenție estetică. Uite ce rezultate își dorește să obțină
16:38 - Alexandru Rafila: Nu se pune problema utilizării certificatului verde la slujbe. Asta nu înseamnă că nu ne dorim sprijin din partea bisericilor în respectarea măsurilor anti-COVID (VIDEO)
16:20 - Vaslui: Un bătrân și-a ucis soția și fiul, apoi a plecat cu mașina și a făcut accident