Pro-rușii din Donbas nu se mai ascund. Vor ca Donețk și Lugansk să fie anexate de Rusia

Pro-rușii din Donbas nu se mai ascund. Vor ca Donețk și Lugansk să fie anexate de Rusia
Denis Pushilin / Sputnik, Hepta

Liderii regiunilor separatiste din Ucraina sunt din ce în ce mai vizibili în spațiul mediatic. Denis Pușilin, unul dintre susținătorii „operațiunii speciale” desfășurate de către Vladimir Putin, a anunțat că Republica Populară Donețk nu exclude posibilitatea de a susține ca regiunea să fie anexată de Rusia.

Aspectul anexării zonei Donețk, numită mai nou de separatiști „Republică Populară” ar putea fi luat în considerare după „eliberarea completă a teritoriului RDP de naționaliști și Forțele Armate ale Ucrainei”, a anunțat Pușilin.

„DPR va decide problema aderării la Rusia după eliberarea întregii republici”, a declarat Pușilin, potrivit canalului de Telegram al Centrului de Coordonare a Apărării Teritoriale RPD.

Liderii republicilor Donbas – Donețk și Lugansk au solicitat Rusiei încă din februarie a acestui an recunoașterea independenței. Pe 22 februarie, Rusia a recunoscut Republicile Populare Donețk și Lugansk în limitele specificate în constituțiile lor.

Apoi, pe data de 24 februarie, președintele rus Vladimir Putin a anunțat demararea „operațiunii speciale” pe teritoriul Ucrainei.

Care este punctul de vedere al Ucrainei, oe tema Donbasului

Ucraina a transmis că e dispusă să accepte „neutralitatea și statutul non-nuclear”, ceea ce înseamnă implicit abandonarea obiectivului său de a adera la NATO, obiectiv prevăzut în Constituția țării.

De asemenea, liderii ucraineni sunt dispuși să accepte ca pe teritoriul țării lor să nu fie amplasată nicio bază militară străină.

La schimb, Ucraina cere un acord internațional prin care să-i fie garantată securitatea. Acordul ar trebui semnat de mai multe țări, printre care Statele Unite, China, Marea Britanie și Franța, state membre ale Consiliului de Securitate al ONU, dar și de țări membre NATO, precum Polonia, Germania, Turcia, Canada și Italia. Israelul s-ar putea număra și el printre semnatari.

De asemenea, ucrainenii propun ca, din viitorul acord, Crimeea și teritoriile Donbas, aflate sub controlul separatiștilor pro-ruși, să fie excluse provizoriu. Soarta lor ar trebui să fie decisă în negocieri vreme de 15 ani, timp în care să nu se utilizeze forța.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`