Profiturile industriei de apărare au explodat în Europa de Est după invazia rusă din Ucraina

Profiturile industriei de apărare au explodat în Europa de Est după invazia rusă din Ucraina
Sursa Foto: Hepta.ro / Sputnik / RIA Novosti

Industria de armament din Europa de Est produce arme, obuze de artilerie și alte echipamente militare într-un ritm nemaivăzut de la Războiul Rece, în timp ce guvernele din regiune conduc eforturile pentru a ajuta Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei.

Aliații au furnizat Kievului arme și echipamente militare de când Rusia și-a invadat vecinul pe 24 februarie, epuizându-și propriile stocuri pe parcurs.

Statele Unite și Marea Britanie au acordat cel mai mare ajutor direct Ucrainei între 24 ianuarie și 3 octombrie, arată un studiu al Institutului Kiel pentru Economia Mondială.

Încă îngrijorate de invazia rusă, unele țări din fostul Pact de la Varșovia văd ajutorul Ucrainei ca o chestiune de securitate regională.

Dar aproape o duzină de oficiali guvernamentali și de companie și analiști care au vorbit cu Reuters au spus că conflictul a prezentat și noi oportunități pentru industria de arme din regiune.

„Ținând cont de realitățile războiului aflat în desfășurare în Ucraina și de atitudinea vizibilă a multor țări care vizează creșterea cheltuielilor în domeniul bugetelor de apărare, există o șansă reală de a intra pe noi piețe și de a crește veniturile din export în următorii ani”, a spus Sebastian Chwalek, CEO al PGZ din Polonia.

PGZ, deținută de stat, controlează peste 50 de companii care produc arme și muniție – de la transportoare blindate la sisteme aeriene fără pilot – și deține participații în alte zeci.

Acum plănuiește să investească până la 8 miliarde de zloți (1,8 miliarde de dolari) în următorul deceniu, mai mult decât dublul obiectivului său de dinainte de război, a declarat Chwalek pentru Reuters. Aceasta include noi facilități situate mai departe de granița cu aliatul Rusiei, Belarus, din motive de securitate, a spus el.

„Țările din Europa de Est susțin Ucraina în mod substanțial”, a declarat Christoph Trebesch, profesor la Institutul Kiel. „În același timp, este o oportunitate pentru  de a-și construi industria de producție militară”.

Ucraina a primit aproape 50 de miliarde de coroane (2,1 miliarde de dolari) în arme și echipamente de la companii cehe, din care aproximativ 95% au fost livrări comerciale, a declarat pentru Reuters adjunctul ministrului ceh al apărării Tomas Kopecny. Exporturile de arme cehe din acest an vor fi cele mai mari din 1989, a spus el, multe companii din sector adăugând locuri de muncă și capacitate.

„Pentru industria cehă de apărare, conflictul din Ucraina și asistența pe care o oferă este în mod clar un impuls pe care nu l-am văzut în ultimii 30 de ani”, a spus Kopecny.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`