România, ţintă a propagandei ruse pe internet: Avertismentul dur al avertizorului care a provocat scandalul Facebook-Cambridge Analytica

România, ţintă a propagandei ruse pe internet: Avertismentul dur al avertizorului care a provocat scandalul Facebook-Cambridge Analytica

România este „zonă fierbinte” pentru propaganda rusă care se pregăteşte acum pentru a ataca cu ocazia alegerilor europarlamentare ce vor avea loc în luna mai a anului viitor. Acesta este avertismentul dur al lui Christopher Wylie, avertizorul de integritate care a făcut public furtul de date făcut de Cambridge Analytica pe Facebook.

„Ruşii cred că toate ţările din fostul bloc comunist sunt încă ale lor. Ruşii vor putere dar sunt faliţi, aşa că îşi exercită puterea prin propagandă. (…) România este o zonă fierbinte pentru propaganda rusă pentru că principala ţintă acum sunt alegerile europarlamentare”, a declarat Christopher Wylie pentru ZF, prezent în România în cadrul evenimentului How To Web.

Britanicul a arătat că marile companii care deţin conturile pot depiste aceste activităţi de răspândire de propagandă.

„Companiile care deţin aplicaţiile ştiu şi văd asta. Ei văd că un grup mare de conturi postează astăzi pe un subiect iar mâine pe un cu totul alt subiect, ceea ce înseamnă că sunt grupuri de conturi utilizate doar pentru propagandă”, a arătat Wylie.

Acesta a arătat că de mai mulţi ani ruşii au în plan să folosească datele de pe reţele sociale pentru a îşi spori influenţa.

„Prin 2011-2012, mai mulţi generali ruşi scriau şi publicau comentarii şi declarau prin conferinţe că lor li se pare incredibil faptul că Vestul dublează bazele de date şi personalităţile oamenilor în online prin reţele sociale, dar mai ales faptul că aceste baze de date sunt deschise”, a precizat Wylie.

Wylie a devenit cunoscut după ce arătat cum prin intermediul unei aplicaţii active pe Facebook, compania Cambridge Analytica strângea informaţii şi făcea profiluri umane şi profilul maselor pentru a manipula campania prezidenţială din Statele Unite.

Tags:
Ultima oră
20:56 - Sute de persoane au protestat la Berlin împotriva restricțiilor. Poliția germană spune că a fost „agresată și atacată”, ceea ce „a condus la utilizarea lacrimogenelor, a bastoanelor și a violenței fizice” (VIDEO)
20:27 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. De ce este importantă mâncarea și cât de des ar trebui să mergem la dentist (VIDEO)
20:04 - Operatorii feroviari privați resping acuzațiile lansate de ministrul Cătălin Drulă: „Să nu ne mai chemați la astfel de întâlniri folosite numai pentru a vă crea o imagine în fața presei”
19:34 - Marea Britanie acuză Iranul pentru atacul asupra petrolierului din strâmtoarea Hurmuz, incident soldat cu moartea a doi navigatori, un român și un britanic
19:06 - Doar 7.330 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore. Peste 4,85 milioane de persoane vaccinate cu schemă completă de la debutul campaniei
18:45 - Elisabeta Lipă, despre premiile sportivilor medaliați: La noi, statul suportă grosul, dar afară au sponsori care le asigură un trai decent toată viața dacă reușesc să cucerească titlul olimpic (VIDEO)
18:26 - Elisabeta Lipă, pe B1 TV: Nu există niciun plan de investiții, fiecare ne descurcăm cum putem. Avem copii talentați, dar ei trebuie descoperiți, finanțați și îndrumați către sportul de înaltă performanță (VIDEO)
17:50 - Pfizer și Moderna au majorat prețurile la vaccinurile furnizate către UE. Cât costă o doză și cât ar urma să încaseze producătorii de seruri anti-COVID-19 în 2022, conform estimărilor de moment
17:18 - Siegfried Mureșan, la Vrancea: E foarte important ca în următorii patru ani România să fie condusă conform voinței PNL
17:01 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. Alimentația de sezon, ce putem să consumăm ca să ne simțim mai bine și să ne hidratăm (VIDEO)