Proteste violente în Serbia, după ce președintele Vucic a anunțat noi restricții și intrarea Belgradului în carantina de weekend. Manifestanții au pătruns în clădirea parlamentului (VIDEO)

Proteste violente în Serbia, după ce președintele Vucic a anunțat noi restricții și intrarea Belgradului în carantina de weekend. Manifestanții au pătruns în clădirea parlamentului (VIDEO)
foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Mii de sârbi au ieșit în stradă, marți, și au luat cu asalt clădirea parlamentului de la Belgrad, pentru a protesta împotriva noilor restricții anunțate de președintele Aleksandar Vucic și a reinstituirii stării de urgență în capitala Serbiei, care va intra în carantină de weekend.

Proteste violente în Serbia, după ce președintele Vucic a anunțat noi restricții și intrarea Belgradului în carantina de weekend

Aleksandar Vucic, președintele Serbiei, a anunțat marți seară că vor fi înăsprite restricțiile pentru a limita și preveni răspândirea noului coronavirus, iar capitala Belgrad va intra în carantină de weekend.

Opoziția reclamă decizia guvernului și susține că populația nu ar trebui să plătească prețul pentru o nouă carantină. După anunțul lui Aleksandar Vucic, câteva mii de oameni au început să se adune în piața parlamentului de la Belgrad. Un mic grup de protestatari a reușit în cele din urmă să spargă cordonul forțelor de ordine și apătruns pe ușa parlamentului. Cu toate acestea, ulterior, poliția avea să respingă asaltul manifestanților.

Mulțimea a cerut demisia președintelui Aleksandar Vucic și a scandat: „Serbia se ridică”. Un cameraman al Reuters susține că forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene, pentru a îndepărta manifestanții de parlament. Până la urmă, și-au făcut apariția și întăririle.

„Lumea s-a adunat spontan. Nemulțumirea plutește în aer”, a afirmat Radomir Lazovic, din grupul de opoziție „Nu lăsați baltă Belgradul”, pentru televiziunea N1.

Serbia, o țară cu 7 milioane de locuitori, are deja 16.168 de cazuri confirmate de COVID-19 și 330 de decese în rândul pacienților depistați cu infecție cu coronavirus. Cu toate acestea, numărul îmbolnăvirilor noi pare să fie în creștere, cu 299 depistate doar marți, când erau anunțat alte 13 de fatalități. Epidemiologii și doctorii au avertizat că spitalele sunt aproape ocupate și că angajații din sectorul medical sunt obosiți.

Serbia, printre primele țări care au ieșit din stare de urgență

Serbia introducea, în mai, o carantină pentru a limita răspândirea noului coronavirus. Totuși, în aceeași lună, țara balcanică era prima care se redeschidea, iar ieșirea din carantină era reliefată de organizarea unor alegeri naționale, în 21 iunie – dar și de unul dintre cele mai incandescente derby-uri de fotbal din lume, Partizan Belgrad vs Steaua Roșie, la care au luat parte mii de sârbi.

Oficiali de top din partidul prezidențial, inclusiv consilierul lui Vucic, s-au infectat cu noul coronavirus după ce au celebrat victoria în alegeri într-o cameră de mici dimensiuni, fără să poarte mască de protecție.

Partidele de opoziție – multe dintre ele au boicotat scrutinul – l-au criticat pe președintele Aleksandar Vucic pentru că ele consideră că șeful statului sârb s-a folosit de carantină pentru a-și întări domnia autoritară.

Tags:
Ultima oră
23:55 - Președintele Consiliului European denunță „lipsa de loialitate” a SUA. Charles Michel, mesaj dur după decizia Australiei de a renunța la submarinele franceze în favoarea celor americane
23:47 - Cine este iubitul Emmei Răducanu. Tânărul misterios ar fi un cântăreț celebrul în Marea Britanie
23:25 - Un bărbat a omorât-o pe sora iubitei sale cu peste 40 de lovituri de cuțit. Agresorul a fost reținut de procurorii din Constanța
23:08 - Nelu Tătaru: Mă aștept să se generalizeze certificatul verde / Sunt sectoare cu contact direct și repetat cu cetățenii, haideți să le facem sigure – facem vaccinul gratuit sau facem testele pe banii noștri
23:00 - Ludovic Orban: La ora actuală se lucrează la o îmbunătățire a legislației în domeniu informațiilor
22:39 - Polonia, sancționată cu cea mai mare amendă zilnică din istoria UE pentru că nu a oprit exploatarea la mina Turow
22:28 - Nelu Tătaru spune că statele cu o rată mare de vaccinare se tem că românii și bulgarii ar putea întreține pandemia
22:12 - Raluca Turcan: Am făcut astăzi un pas important pentru a ne asigura că drepturile românilor din străinătate sunt recunoscute și respectate
22:10 - Intelectualii liberali îl susțin pe Ludovic Orban: „Alternativa este un PNL care ar rămâne liberal doar cu numele, devenind în fapt un partid cu tendințe dictatoriale și clientelare”
21:53 - Noi măsuri, aplicate în 12 localități din Ilfov, după ce rata de infectare a depășit 3 la mia de locuitori