Putin renunță la Peninsula Crimeea? Ce spun experții: „Există interese mai mari”

Putin renunță la Peninsula Crimeea? Ce spun experții: Există interese mai mari
Foto: Hepta/DPA Images.

Kremlinul, pentru a menține puterea în Rusia, va putea renunța la Peninsula Crimeea. Anunțul a fost făcut de politologul Maxim Razumny, în cadrul ului interviu pentru emisiunea Espresso.

În ce condiții Putin va renunța la Crimeea

„Pe de o parte, Crimeea este foarte importantă pentru Putin. El și-a construit noua legitimitate pe anexarea Crimeei. După alegerile prezidențiale din 2018, această legitimitate este foarte legată de Crimeea. Putin nu vrea să renunțe și să o sacrifice”, a precizat expertul ucrainean.

Potrivit politologului, toate acestea au doar o semnificație instrumentală și temporară. Razumny a adăugat că propaganda va rezolva problema sentimentelor patriotice ale rușilor față de Crimeea.

„Dacă este necesar să se mențină puterea, atunci televiziunea rusă va spune că „nu au vrut cu adevărat” să aibă Crimeea, există interese mai mari și sunt ghidate necondiționat”, a explicat politologul.

„Mai mult, acum există o majoritate tăcută – este critic și sceptic cu privire la atacul asupra Ucrainei și chiar la povestea Crimeei. În caz contrar, va exista o altă majoritate tăcută pe pozițiile patriotice, dar va rezista și va lua în considerare ceea ce este necesar, deoarece liderul a spus să nu mai vorbim de perspectiva unei schimbări de regim, când altcineva, spre deosebire de Putin, va fi obligat să returneze totul la 180 de grade”, a rezumat Razumny.

Federația Rusă a pus stăpânire pe Crimeea ucraineană în primăvara anului 2014, iar în  24 februarie 2022 a efectuat o invazie pe scară largă a Ucrainei și a numit-o „operațiune specială”.

Urmăriți B1TV.ro și pe