Război în Libia: Cinci ţări au pornit atacuri aeriene şi maritime. Gaddafi ameninţă cu riposte

Război în Libia: Cinci ţări au pornit atacuri aeriene şi maritime. Gaddafi ameninţă cu riposte
Update 00.10: Într-o scurtă înregistrare audio difuzată de televiziunea oficială din Libia, colonelul Gaddafi a ameninţat că va ataca obiective civile şi militare din Mediterana, susţinând totodată că va desc...

Update 00.10: Într-o scurtă înregistrare audio difuzată de televiziunea oficială din Libia, colonelul Gaddafi a ameninţat că va ataca obiective civile şi militare din Mediterana, susţinând totodată că va deschide depozitele de armament libiene, pentru apărarea ţării.

„Mediterana a devenit un adevărat câmp de luptă”, a declarat Gaddafi, adăugând că forţele libiene vor ataca „orice obiectiv civil sau militar” aflat în Mediterana.

„Interesele ţărilor care participă la agresiune vor fi puse în pericol”, a mai avertizat Gaddafi, subliniind că atacurile cu rachete şi raidurile aeriene reprezintă „o agresiune cruciată nejustificată”, împotriva căreia „poporul libian curajos va lupta”.

În încheierea mesajului, liderul libian a cerut „popoarelor arabe, africane şi latino-americane să susţină poporul libian”.

Update 23.50: Statul Major al armatei din Franţa dezminte informaţiile privind doborârea unui avion francez de către apărarea antiaeriană libiană,  difuzate de presa de la Tripoli.

Update 23.30: BBC anunţă că Muammar Gaddafi ar putea face declaraţii în scurt timp, la televiziunea de stat din Libia.

Update 23.21: Potrivit Al Arabya, un avion francez trimis în Libia a fost doborât de forţele lui Gaddafi.

Update 22.40: Pentagonul anunţă că peste 110 rachete Tomahawk au lovit 20 de ţinte în Libia. Acestea au fost lansate din vapoare şi submarine americane şi britanice.

Update 22.30: Oficialii americani anunţă că Statele Unite nu vor interveni aerian, ci vor lansa rachete Tomohawk de pe submarine. SUA au trei submarine în Mediterană.

Update 22.00: Cinci ţări participă la atacurile care vizează distrugerea dispozitivelor anti-aeriene ale regimului Gaddafi. Este vorba despre SUA, Franţa, Marea Britanie, Canada şi Italia. Atacurile aeriene, desfăşurate în cadrul operaţiunii „Odyssey Dawn” vor lovi ţinte în zona oraşelor Tripoli şi Misrata.

Update 21.58: Conform AFP, rachetele americane se îndreaptă spre zone aflate la est de Tripoli.

Update 21.40:
Postul american de televiziune ABC relatează că Statele Unite au lansat primele rachete asupra Libiei. Rachetele au fost lansate în Libia de pe 5 nave de război aflate în Marea Mediterană. Conform unor surse citate de jurnaliştii americani, se desfăşoară deja şi lupte la sol.

Update 21.30: O coaliţie formată din cinci state (SUA, Franţa, Marea Britanie, Canada şi Italia) lansează rachete spre Libia, menite să destructureze apărarea aeriană a lui Gaddafi.

SUA lansează primele rachete în Libia

Avioanele militare trimise de autorităţile franceze să survoleze teritoriul libian au distrus patru tancuri ale forţelor pro-Gaddafi, informează BBC. Primul atac al aeronavelor franceze de război au avut loc la ora 16:45 GMT (18:45, ora României), potrivit ministerului francez al Apărării.

Cum visau Ceauşescu şi Gaddafi la o „pace trainică”

Aproximativ 20 de avioane au fost implicate în acţiunile de sâmbătă, conform purtătorului de cuvânt al forţelor armate franceze. Acestea au decolat sâmbată după-amiază de la baza militară din Saint-Dizier, din sud-estul Franţei. Premierul canadian a anunţat anterior că va avea loc o operaţiune aeriană intensă şi că avioanele canadiene, dar şi navele de război vor fi implicate.

Vezi cum era primit Gaddafi în Italia şi Franţa acum doi-trei ani

Între timp, forţele militare ale lui Muammar Gaddafi au avansat sâmbătă către Zenten, oraş aflat la sud-vest de Tripoli, bombardând împrejurimile acestei regiuni, aflată sub controlul rebelilor. În urma atacurilor, două case au fost lovite de câteva rachete şi şase persoane au fost rănite, dintre care trei grav.

Într-un comunicat de presă citat de AFP, Ministerul de Externe de la Moscova a anunţat că Rusia regretă intervenţia militară a aliaţilor în Libia. Rusia a exclus categoric o eventuală participare a sa la această acţiune.

Război total în Libia

Liderii europeni urmează exemplul lui Sarkozy

În afara Franţei şi Marii Britanii, ţări precum Qatar, Belgia, Olanda, Danemarca, Norvegia ori Canada şi-au confirmat intenţia de a participa la operaţiunile militare din Libia.

“Colonelul Gaddafi este de vină. A minţit comunitatea internaţională. A promis încetarea focului, dar a încălcat această promisiune”, a spus prim-ministrul britanic, David Cameron.

Planul de atac este bine pus la punct. La prima parte a operaţiunii militare participă în principal Franţa, Marea Britanie, dar şi Canada. Se adaugă un sprijin consistent din partea americanilor: preşedintele Barack Obama a declarat în urmă cu câteva ore că Statele Unite sunt gata pentru o acţiune militară urgentă, tocmai pentru a pune capăt violenţelor lui Muammar Gaddafi. De altfel, oficialii americani au anunţat că nave şi avioane de luptă sunt deja pregătite de atac.

Agenţia de presă ANSA îl citează pe premierul Italian Silvio Berlusconi, care a declarat că, deşi până acum Italia a oferit accesul la bazele sale aeriene, forţele italiene sunt gata să devină o parte activă a raidurilor, informează BBC. Astfel, premierul italian infirmă zvonurile potrivit cărora avioanele italiene survolează teritoriul Libiei. În jurul orei 15:21 GMT, postul de televiziune Al Arabiya transmitea că avioanele italiene au început misiunea de supraveghere deasupra Libiei, urmând forţelor aeriene franceze.

Canada a anunţat că va trimite şapte avioane militare pentru operaţiunea din Libia, în timp ce poziţia Statelor Unite, care susţine această operaţiune, nu este clară în acest moment.

De partea cealaltă, cancelarul german Angela Merkel a anunţat că Germania nu va lua parte la acţiunile militare.

Gaddafi: Veţi regreta!

Liderul libian Muammar Gaddafi a averizat, sâmbătă, că Parisul, Londra şi statele ONU vor regreta orice intervenţie în problemele interne ale Libiei, potrivit unui purtător de cuvânt al colonelului libian.

„Dacă veţi interveni în ţara noastră, veţi regreta”, a declarat sursa precizată.

Preşedintele libian le-a mai transmis liderilor europeni şi americani că poporul îl susţine şi este pregătit să moară pentru el.

Vezi aici declarațiile lui Muammar Gaddadfi despre intervenția ONU în Libia

Sarkozy: Libienii să-şi aleagă singuri destinul

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, anunţa, la finalul unui summit din Paris, că avioanele franceze au început să survoleze sâmbătă Libia pentru a împiedica „atacuri aeriene” ale forţelor lui Muammar Gaddafi asupra Benghazi, fiind  pregătite să intervină împotriva blindatelor.

„În acord cu partenerii noştri, forţele noastre aeriene se vor opune oricărei agresiuni din partea avioanelor colonelului Gaddafi împotriva populaţiei din Benghazi. De acum avioanele noastre împiedică atacurile aeriene asupra oraşului”, a declarat Nicolas Sarkozy în cadrul summit-ului.

„Astăzi intervenim în Libia sub mandatul Consiliului de Securitate al ONU. Împreună cu partenerii noştri, în special partenerii noştri arabi, vom face acest lucru pentru a proteja populaţia civilă de nebunia ucigaşă a unui regim care, asasinându-şi propriul popor, a pierdut orice legitimitate”, a adăugat Sarkozy, susţinând că intervenţia este menită „să permită poporului libian să îşi aleagă el însuşi destinul”.

Vezi aici mai multe declarații ale lui Sarkozy cu privire la intervenția din Libia