Război între Putin şi Medvedev. Rusia în pragul unei crize politice

Război între Putin şi Medvedev. Rusia în pragul unei crize politice
Deciziile luate de Kremlin în ultima vreme scot la iveală neînţelegeri în „tandemul” Dmitri Medvedev şi Vladimir Putin, iar experţii vorbesc despre o criză politică în Rusia, precum şi despre un „al...

Deciziile luate de Kremlin în ultima vreme scot la iveală neînţelegeri în „tandemul” Dmitri Medvedev şi Vladimir Putin, iar experţii vorbesc despre o criză politică în Rusia, precum şi despre un „al treilea om”, care să fure potul politic, scrie România Liberă.

Preşedintele rus a demis 22 de generali din Ministerul de Interne, între care şeful biroului rus al Interpol, şi a denunţat prezenţa miniştrilor sau vicepremierilor în fruntea consiliilor de administraţie (CA) ale celor mai mari întreprinderi din Rusia, precum Rosneft, Aerosoft, Gazprom, cerând plecarea lor.

Consilierul economic, Arkadi Dvorkovici, a spus că mai mulţi miniştri vor părăsi aceste consilii de administraţie, pentru a evita conflicte de interese.

Această decizie este văzută de observatorii şi analişti rusi, ca pe un atac împotriva apropiaţilor premierului Putin. Experţii ruşi sutdiază de câteva luni semnalele unei eventuale rivalităţi între Putin şi Medvedev, în vederea prezidenţiatelor, deşi cei doi lideri au lăsat să planeze dubii în privinţa intenţiilor lor.

Medvedev şi Putin pierd din credibilitate

Un grup de experţi consideră că Rusia ar fi ameninţată de o criză politică pe măsură ce legitimitatea preşedintelui Medvedev şi a premierului Putin este din ce în ce mai contestată. Ei susţin că se află în curs „un proces de pierdere a legitimităţii puterii şi de neîncredere crescândă din partea populaţiei faţă de nume- cheie – preşedintele Medvedev, premierul Putin şi partidul puterii, Rusia Unită”. De asemenea, a devenit dorită apariţia unui “al treilea om”.

Potrivit unui raport al Centrului de studii strategice, Medvedev pare “neeligibil”, iar Putin este considerat un bun conducător.

Experţii arată că dacă tendinţa actuală se prelungeşte, Rusia va cunoaşte o criză politică ce ar putea depăşi în intensitate criza de la finele anilor 1990, apropiindu-se de cea din anii 1980, care a antrenat căderea regimului sovietic.

Kremlinul a declarat război corupţiei şi sub această deviză au loc anchete în care personajele centrale sunt oameni cu relaţii care duc în guvernul premierului rus.

Afaceri ilegale la Parchet

Preşedintele Dmitri Medvedev l-a demis pe adjunctul directorului Serviciului Federal de Securitate, (FSB,ex KGB), Viaceslav Uşakov, la cererea şefului acestui serviciu, Alexandre Bortnikov. Cauza a fost afacerea “Cazinourilor “ clandestine desfiinţate în regiunea Moscova.

În timp ce FSB şi Comitetul de anchetă insistă asupra necesităţii unei vaste anchete şi a menţinerii în detenţie a suspecţilor arestaţi, Parchetul, care depinde de Ministerul Justiţiei – deci de un ministru al lui Putin – duce propria anchetă paralelă. Potrivit anchetei, oficiali implicaţi efectuau călătorii în străinătate plătite de organizatorul reţelei cazinourilor ilegale.

Artiom Ceaika, fiul procurorului general al Rusiei, Iuri Ceaika, a fost menţionat în acest scandal, în care sunt implicate persoane cu funcţii înalte din Parchet. Ziarul Kommersant preciza că Artiom Ceaika a fost prezentat de un martor, a cărui identitate este păstrată secretă, ca fiind „coordonatorul” relaţiilor dintre Ivan Nazarov şi responsabilii parchetului care îl protejau.