Războiul din Ucraina accelerează extinderea Uniunii Europene. Parlamentul European cere începerea negocierilor de aderare la UE cu Albania şi Macedonia de Nord

Războiul din Ucraina accelerează extinderea Uniunii Europene. Parlamentul European cere începerea negocierilor de aderare la UE cu Albania şi Macedonia de Nord
Foto: pixabay.

Parlamentul European a cerut Consiliului UE să înceapă negocierile de aderare cu Albania și Macedonia de Nord, în special în contextul războiului din Ucraina.

Albania și Macedonia de Nord, mai aproape de aderarea la UE

Parlamentul European solicită Consiliului UE să deschidă în mod oficial discuțiile despre aderarea țărilor respective, subliniind contextul geostrategic al relațiilor cu Rusia și violența acesteia împotriva Ucrainei.

Deputații solicită UE să „arunce o privire critică” asupra implicațiilor semnificative din punct de vedere istoric ale acestei decizii asupra securității și stabilității pe continentul european și în Balcanii de Vest.

Potrivit eurodeputaților, deși ambele țări au îndeplinit condițiile stabilite de Consiliul European și au obținut rezultate durabile, Consiliul UE nu a reușit încă să înceapă negocierile de aderare cu acestea.

Acest lucru a subminat atitudinea publicului față de UE și reprezintă o amenințare serioasă pentru politica de extindere în general.

Potrivit Reuters, cancelarul german, Olaf Scholz, va veni cu un mesaj special vizita țările din Balcanii de Vest înainte de summitul UE, care va avea loc la sfârșitul lunii iunie.

„Îndeplinirea obligațiilor noastre față de ei nu este doar o chestiune de încredere. Astăzi, mai mult ca niciodată, integrarea lor îndeplinește interesele noastre strategice„, a spus Scholz.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
01:22 - Stelian Tănase, despre cum ajută occidentalii Ucraina: Sunt buni de gură, birocrația se mișcă a dracului de greu. Macron nu e Macron, e Micron, un papagal care nu înțelege că Putin vrea refacerea Imperiului Rus (VIDEO)
00:34 - Stelian Tănase: Știu pe surse că e o decizie și la PNL, și la PSD ca, înainte cu un an de alegeri, să rupă coaliția. La unul din cele două partide au hotărât deja să plece (VIDEO)
23:52 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Ce trebuie să facem când suntem ținta unui atac energetic (VIDEO)
23:22 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Tipuri de atacuri energetice și cum se manifestă ele (VIDEO)
22:54 - Anunț surprinzător din Ungaria: Digi Sport 1, 2 și 3 nu vor mai fi disponibile de la 1 iulie
22:37 - Stelian Tănase: PNL așteaptă tot de la Cotroceni. Dacă Iohannis doarme, și siesta la el e o religie, nu se întâmplă nimic / Pe sub masă, PNL și PSD se înțeleg perfect, își impart prada (VIDEO)
22:01 - Ştefan Petreuş, din grupul Frații Petreuș, a murit la 82 de ani. „Ne rămân muzica lor excepţională şi dragostea lor pentru folclorul maramureşean” (VIDEO)
21:36 - Emilia Șercan: Nicolae Ciucă a reușit în instanță să blocheze analiza tezei sale de doctorat. Și-a făcut astfel un mare deserviciu, căci ne-a confirmat tuturor că teza e plagiată (VIDEO)
21:20 - Cacealma rusească: primarii occidentali au vorbit cu un fake al primarului din Kiev
21:03 - Dieta-minune: Cum a reușit Nicoleta Luciu să slăbească 35 de kilograme în doar două luni