Reacție la decizia-șoc din SUA: Guvernul francez vrea să înscrie dreptul la avort în Constituţie: „Pentru toate femeile, pentru drepturile omului, trebuie să gravăm asta în piatră”

Reacție la decizia-șoc din SUA: Guvernul francez vrea să înscrie dreptul la avort în Constituţie: „Pentru toate femeile, pentru drepturile omului, trebuie să gravăm asta în piatră”
Protest în Washington, după ce Curtea Supremă a SUA a anulat dreptul constituțional la avort. „Sunt femeie, nu un pântec”, scrie pe pancarta unei protestatare. Foto: Hepta - DPA Images / Sue Dorfman

Politicienii francezi discută serios posibilitatea de a înscrie dreptul de avort în Constituție. Dezbaterea a fost stârnită de decizia-șoc a Curții Supreme din Statele Unite, care a anulat dreptul constituțional la avort.

Dreptul la avort ar putea fi trecut în Constituția Franței

Aurore Bergé, liderul grupului parlamentar francez Renaissance, a anunțat depunerea unui proiect de lege prin care dreptul la avort să fie trecut în Constituție.

La rândul său, Uniunea Populară Ecologică şi Socială franceză (NUPES), condusă de Jean-Luc Mélenchon, a transmis că vrea să discute luni despre un proiect de lege în acest sens.

Iar premierul Elisabeth Borne a declarat că susține inițiativa grupului partidului prezidenţial LREM, informează France24.

„Guvernul va sprijini ferm acest proiect de lege. Pentru toate femeile, pentru drepturile omului, trebuie să gravăm această realizare în piatră. Parlamentul trebuie să susţină larg acest proiect de lege”, a scris Borne, pe Twitter, într-un mesaj care a însoțit declarația lui Bergé.

Stupoare în Franța după decizia Curții Supreme a SUA privind avortul

Reacția vine după decizia Curții Supreme din Statele Unite care a anulat dreptul constituțional la avort.

Aurore Bergé a catalogat decizia Curții ca fiind „catastrofală pentru femei în lume”.

„O femeie moare la fiecare nouă minute pentru că o întrerupere de sarcină s-a făcut prost, nesigur”, a subliniat ea.

Pentru că în SUA Curtea Supremă a răsturnat o decizie din 1973, Bergé susține că trebuie luate măsuri ca acest lucru să nu se întâmple și în Franța: „ De aceea, de azi, împreună cu grupul meu politic, vom prezenta o propunere de lege constituțională care să includă dreptul la avort în Constituție”.

Proiectul prevede că „nimeni nu poate fi privat de dreptul la întreruperea voită a sarcinii”.

Ea a remarcat faptul că, din păcate, „drepturile femeii sunt fragile şi sunt puse mereu în discuţie”.

Reacția lui Macron după decizia Curții Supreme din SUA privind avortul

De altfel, la decizia Curții din SUA a reacționat și președintele Emmanuel Macron. El și-a exprimat „solidaritatea cu toate acele femei ale căror libertăți au fost astăzi (vineri)compromise.

„Avortul e un drept fundamental pentru toate femeile și trebuie să-l protejăm”, a subliniat Macron.

Amintim că după ce Curtea Supremă din Statele Unite a anulat dreptul constituțional la avort, președintele Joe Biden a avut un discurs extrem de dur în care a avertizat că națiunea americană se întoarce cu 150 de ani în urmă: „E o decizie atât de extremă încât femeile și fetele sunt obligate să poarte copilul violatorului lor.

Imaginați-vă o femeie nevoită să poarte în pântece un copil, consecința unui incest. E o cruzime!”.

Reacții extrem de dure au venit și de la HollyWood, iar fostul președinte Barack Obama a îndemnat la proteste.

Urmăriți B1TV.ro și pe