Roberto Saviano este judecat pentru insultarea prim-ministrului Italiei, Giorgia Meloni. Ce pedeapsă riscă scriitorul

Roberto Saviano este judecat pentru insultarea prim-ministrului Italiei, Giorgia Meloni. Ce pedeapsă riscă scriitorul
Foto: Hepta/Abaca Press / Salvatore Laporta/KONTROLAB / ipa-agency.net.

Procesul lui Roberto Saviano, cel mai cunoscut scriitor italian antimafia, autorul romanului Gomorra, a început marți la Roma pentru insulta adusă la adresa Giorgiei Meloni, infracţiune fiind reclamată tot de aceasta, informează Reuters.

Saviano i-a numit „bastarzi” pe Meloni şi pe Matteo Salvini în cadrul unui interviu televizat din decembrie 2020. „Toate mizeriile (spuse de cei doi lideri ai dreptei despre organizaţii neguvernamentale – n. red.), taxiuri pe mare, croaziere (pentru migranţi – n. red.) înseamnă doar bastarzi (…) Meloni, Salvini, bastarzilor, cum aţi putut?”.

Ce a motivat gestul scriitorului

Roberto Saviano a fost revoltat de imaginile ce surprindeau o operaţiune de salvare pe mare unde a murit un bebeluş de şase luni, deoarece organizaţia neguvernamentală Braţe Deschise nu a putut să îl transporte la timp în Italia pe calea aerului.

În cazul în care acesta este considerat vinovat, Saviano riscă maximum trei ani de închisoare, dar Reuters mai informează că în Italia se aplică în astfel de cazuri amenzi care pornesc de la 500 de euro sau sunt pronunțate sentinţe cu suspendare.

„Voi apăra legitimitatea criticii la adresa puterii, chiar şi atunci când este greu”, a fost declarația dată de autorul în vârstă de 43 de ani pentru agenţia de presă înainte de prezentarea în instanţă. „Pentru ce mi-aş cere scuze? Pentru că îmi fac datoria de a critica puterea, aşa cum ar trebui să facă toţi intelectualii?”, a mai zis el.

Urmăriți B1TV.ro și pe