România a început sâmbătă exportul de gaze către Republica Moldova

România a început sâmbătă exportul de gaze către Republica Moldova
Foto: pixabay.

România a început sâmbătă la orele prânzului exportul de gaze către Republica Moldova prin conducta Iaşi-Ungheni, informează reprezentanții Transgaz, citați de agerpres.

A început transportul de gaze pe direcţia România – Republica Moldova.

„Astăzi (sâmbătă – n.r.), la ora 13:00, a început transportul de gaze pe direcţia România – Republica Moldova. Sunt nominalizaţi 1.023.266 de metri cubi. Compresorul funcţionează normal”, au precizat oficialii companiei transportatoare de gaze.

Potrivit acestora, este pentru prima dată când se transportă gaze din România în Republica Moldova prin conducta Iaşi-Ungheni.

Pe 22 noiembrie, oficialii de la Chişinău au precizat că Gazprom va reduce din 1 decembrie cu 56,5% livrările de gaze naturale către Republica Moldova, acuzând că numai o parte din volumul de gaze pe care-l livrează acestei ţări prin conductele care traversează Ucraina ajunge efectiv în Republica Moldova.

Maria Zaharova, atac dur la adresa Maiei Sandu

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a acuzat-o pe Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, că nu a făcut nimic pentru cetăţenii săi. Ea a mai spus că autorităţile moldovene propagă rusofobia, deși Rusia nu a făcut decât să ajute Chișinăul.

Amintim că Republica Moldova se confruntă cu o profundă criză energetică din cauza șantajului rusesc. Mai mult, țara a trecut și prin masive pene de curent din cauza bombardamentelor rusești asupra Ucrainei.

În ultima vreme au avut loc mai multe proteste la Chișinău împotriva guvernării, despre care Maia Sandu a spus că nu e exclus să fie orchestrate de la Moscova, pentru a destabiliza țara.

„Cine a lăsat cetățenii R. Moldova în întuneric și frig, Rusia? Atâția ani i-am ajutat, livrându-le și asigurându-i cu tot ce este posibil, primind cetățeni moldoveni, oferindu-le de lucru. Aceasta a fost o investiție în economia R. Moldovei în toți acești 30 de ani. Ce, cetățeanca României Maia Sandu nu știe asta? Ce-a făcut ea pentru poporul ei? Și ce face actuala conducere, care deține cetățenia unui alt stat, nimeni nu înțelege. Această stare a lucrurilor provoacă regrete”, a declarat Zaharova, potrivit deschide.md.

Urmăriți B1TV.ro și pe