Rusia amenință că va răspunde „posibil asimetric” la decizia Bulgariei de a expulza zeci de diplomați ruși / Sofia sugera că „mulți dintre ei au lucrat direct” pentru spionajul rusesc

Rusia amenință că va răspunde „posibil asimetric” la decizia Bulgariei de a expulza zeci de diplomați ruși / Sofia sugera că „mulți dintre ei au lucrat direct” pentru spionajul rusesc
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Jan Woitas

Ambasada Rusiei la Sofia a declarat, miercuri, că decizia Bulgariei de a expulza 70 de membri ai personalului diplomatic rus este o acțiune ostilă la care Moscova va răspunde, transmite Reuters.

Rusia amenință că va răspunde „posibil asimetric” la expulzările dispuse de Bulgaria

Într-o declarație pe canalul de Telegram, ambasadoarea rusă Eleonora Mitrofanova a spus că este „un pas fără precedent de ostil” să declari personae non gratae laolaltă pe o listă un număr de 34 de diplomați și 36 de membri din personal.

„Guvernul Federației Ruse își rezervă dreptul la un răspuns reciproc, posibil asimetric față de astfel de acțiuni ostile”, a adăugat șefa misiunii diplomatice ruse de la sud de Dunăre.

A fost vorba despre cea mai numeroasă expulzare de diplomați ruși pe care o realizează Sofia în ultimii ani și va reduce cu mai mult de jumătate reprezentarea diplomatică a Moscovei în Bulgaria. În justificarea deciziei, guvernul bulgar demis a vorbit despre îngrijorări legate de spionaj.

„Astăzi am expulzat 70 de diplomați ruși… Mulți dintre ei au lucrat direct pentru servicii (serviciile de informații, n.r.), iar rolul lor diplomatic a fost mai mult ca o acoperire”, a declarat premierul demis al Bulgariei, Kiril Petkov.

Ministerul bulgar al afacerilor externe menționa la rândul său că inițiativa reprezintă un răspuns la activități incompatibile cu Convenția de la Viena cu privire la relațiile diplomatice, o descriere oficială pentru spionaj, potrivit Reuters.

Pe de altă parte, decizia i-a nemulțumit pe socialiștii bulgari care au făcut parte din fostul guvern Kiril Petkov și care, ca urmare, au anunțat că nu vor susține un nou cabinet condus de premierul demis prin moțiunea de cenzura de săptămâna trecută.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:23 - Stelian Tănase: Coaliția va rezista cât va dori Klaus Iohannis. N-ar fugi niciunul, că e de furat mult (VIDEO)
23:53 - Stelian Tănase: UDMR a devenit o anexă a FIDESZ. Trebuie să plece de la guvernare / Dacă UDMR nu-și limpezește relația cu Budapesta, o s-o facă serviciile speciale (VIDEO)
23:21 - Stelian Tănase: Cum o fi un general în fruntea unui partid liberal eu nu pot să înțeleg… Klaus Iohannis nu lasă nimic în urmă. L-au păcălit pe Cîmpeanu să îi scrie o lege a educației, dar nu poate să scrie, nu e Spiru Haret (VIDEO)
23:00 - Simona Halep, campioană la Toronto după ce a învins-o pe Beatriz Haddad Maia / Românca urcă pe locul 6 WTA
22:30 - Ludovic Orban reclamă „o risipă uriașă și o lipsă de respect față de banul public”: „După capul lor, în mod normal, de la 1 august ar fi trebuit crescute salariile în tot sectorul public. Au generat noi și noi cheltuieli” (VIDEO)
22:05 - Ludovic Orban: Banii primiți la rectificare nu o să îi ajungă Ministerului Energiei să compenseze nici măcar pe luna aprilie. Se vor crea niște blocaje în lanț. O să rămânem fără furnizori (VIDEO)
21:46 - Ludovic Orban: Toată politica guvernamentală este dictată de PSD, partidul care face legea în guvernare. Nici nu mai există ceea ce se numea PNL. Nu există pic de liberalism în această guvernare (VIDEO)
21:31 - Ludovic Orban: Noile măsuri fiscale îi afectează pe toți românii. Nu mai există nimic din ceea ce este liberal astăzi în PNL. Un om de dreapta nu poate să mai aibă încredere în PNL, e ca și cum ar vota cu PSD (VIDEO)
21:01 - Un copil de un an și jumătate a căzut într-un lac Harghita: „Este în stare de inconștiență, dar respiră”
20:44 - Șofer urmărit de polițiști în traficul din București. A fost prins după ce s-au tras focuri de avertisment. Bărbatul a avariat o mașină de poliție și a fost testat pozitiv cu aparatul etilotest