Rusia amenință din nou Europa cu „norul radioactiv” de la centrala Zaporojie: „Radiația nu are nevoie de viză să treacă granițele”

Rusia amenință din nou Europa cu „norul radioactiv” de la centrala Zaporojie: „Radiația nu are nevoie de viză să treacă granițele”
Foto: Hepta.ro

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de externe, Maria Zaharova, susține că „radiația n-are nevoie de o viză” să treacă granițele în contextul suspendării de către Uniunea Europeană a acordului prin care rușii primeau vize mai ușor.

Comentariul vine în contextul în care jurnaliștii ruși au întrebat-o la un briefing cu presa despre situația de la centrala nucleară Zaporojie, unde Moscova acuză Ucraina că efectuează bombardamente.

Rusia amenință din nou UE cu norul radioactiv

Maria Zaharova a afirmat că, atunci când sunt întrebate direct cine bombardează centrala nucleară, cea mai mare din Europa, statele occidentale și ONU „spun că nu știu, nu au nicio opinie despre asta”. Aceasta este de părere că regimul de la Kiev folosește centrala nucleară de la Zaporojie ca un instrument de șantaj, amenințând întregul continent, dar autoritățile țărilor europene discută „nesfârșite inițiative anti-ruse”.

„Reprezentanții Uniunii Europene ar trebui să se gândească la problemele de securitate nucleară și de mediu și să nu vină cu noi modalități de a-i enerva pe ruși”, a declarat Maria Zaharova.

Totodată, Zaharova a mai transmis că „UE este acum ocupată de o decizie mai importantă, dacă să emită sau nu vize rușilor”.

„Dar radiația nu are pașaport. Ea nu are nevoie de o viză să treacă granițele. Dacă ceva se întâmplă la Zaporojie nu va fi despre vize, pașapoarte sau granițe”, a spus ea.

„Europenii ar trebui să-și se îndrepte eforturile către a păstra siguranța și sănătatea propriilor cetățeni. Și având în vedere că ecologia a devenit agenda dominantă în ultimii ani, ar trebui ca liderii occidentali să vorbească mai mult despre ea. Dar nu. În fiecare zi ei vorbesc de vize”, a reacționat reprezentanta diplomației ruse.

Zaharova acuză România că ar trimite arme Ucrainei și spune că „Bucureștiul evită publicitatea în astfel de chestiuni”

„Bucureştiul evită publicitatea în astfel de chestiuni, preferând să vorbească opiniei publice româneşti şi internaţionale exclusiv despre un sprijin ‘umanitar’ pentru Ucraina”, a afirmat Maria Zaharova, miercuri, într-o conferință de presă la Moscova.

Ea susține că o „agenţie de presă română a relatat despre o discuţie telefonică recentă dintre ministrul român al Apărării, Vasile Dâncu, şi omologul său ucrainean, Oleksii Reznikov, care a mulţumit Bucureştiului pentru cea de-a cincea tranşă, recent aprobată, de asistenţă militară românească pentru forţele armate ale Ucrainei, inclusiv arme de calibru mic, muniţie, piese de schimb pentru produse militare”.

Reprezentanta Ministerului rus de externe nu a numit presupusa agenție română și nu este clar la ce convorbire face referire.

„Este pentru prima dată când această temă a apărut atât de explicit în spaţiul public, chiar dacă pe reţele de socializare apăruseră anterior materiale video ce relevau folosirea obuzelor de fabricaţie românească de către forţele armate ale Ucrainei. Dar nu existau dovezi factice ‘directe’”, a adăugat ea, spunând că „de acum este clar ce înseamnă cuvântul ‘umanitar’”.

„Autorităţile române, evident, resimt un disconfort moral, realizând consecinţele reale ale acestei politici determinate de ideologie. În loc de această ruşine falsă, ele ar trebui să mărturisească totul”, a mai spus Maria Zahorva, care a invitat Bucureștiul „să spună poporului şi întregii lumi cum stau lucrurile în realitate”.

Urmăriți B1TV.ro și pe