Rusia condiționează reluarea în totalitate a livrărilor de gaze prin Nord Stream 1 de ridicarea sancțiunilor de către Occident

Rusia condiționează reluarea în totalitate a livrărilor de gaze prin Nord Stream 1 de ridicarea sancțiunilor de către Occident
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, a spus că Rusia nu va relua livrările de gaze spre Europa prin Nord Stream până când sancțiunile contra Moscovei nu sunt ridicate. Foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Moscova a anunțat că livrările de gaze rusești către Europa prin gazoductul Nord Stream 1 nu vor fi reluate în totalitate până când Occidentul nu va ridica sancțiunile ce i-au fost impuse din cauza invaziei sale în Ucraina, informează Financial Times.

Kremlinul continuă șantajul cu gazul rusesc

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, a spus că gazele rusești nu pot fi livrate Europei prin conducta Nord Stream din cauza sancțiunilor pe care UE, Marea Britanie și Canada le-au impus Rusiei.

„Problemele de pompare a gazului au apărut din cauza sancțiunilor introduse de Occident împotriva țării noastre și a mai multor companii. Nu există alte motive care ar fi putut cauza această problemă”, a declarat Peskov, potrivit agenției Interfax.

Peskov a insistat că Rusia nu poate relua complet livrările prin Nord Stream până când Occidentul nu va ridica sancțiunile.

Amintim că, vineri, gigantul rus Gazprom a anunțat că oprește livrările de gaze prin Nord Stream 1 din cauza unei defecțiuni. Compania a dat iar vina pe problemele cu repararea în Canada a turbinelor de fabricație germană.

Occidentalii au respins însă categoric această scuză.

Rusia continuă să furnizeze gaze în Europa prin conductele din perioada sovietică. Acestea trec chiar prin Ucraina și au rămas deschise în ciuda invaziei. De asemenea, este folosită și conducta South Stream prin Turcia.

După anunțul Gazprom, prețul energiei a explodat din nou în Europa.

„UE nu se teme de Putin”

În acest context, pe 9 septembrie, miniștrii Energiei din țările UE vor discuta despre plafonarea prețului la gaz.

„Cred cu fermitate că este acum momentul pentru o plafonare a preţului gazului rusesc, care vine prin conducte spre Europa. Plafonarea poate fi propusă la nivel european şi există de asemenea baza juridică pentru taxarea suplimentară a profiturilor excepţionale, ca măsură de urgenţă într-un moment de criză”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Un mesaj ferm a transmis și comisarul pentru Afaceri Economice, Paolo Gentiloni: „UE nu se teme de Putin și este pregătită să reacționeze în cazul opririi livrărilor de gaze rusești. (…) I-am cerut lui Putin să respecte contractele, dar dacă nu le respectă, atunci suntem gata să reacționăm”.

Urmăriți B1TV.ro și pe