Potrivit Kyrm Realii, două submarine rusești au fost deja ancorate în Golful Sudic din Sevastopol ca să primească rachete Kalibr. Patru dintre aceste rachete de tip Kalibr vor fi instalate pe două dintre cele șase submarine Varșavianska, destinate special acestui tip de rachete, care pot fi lansate atât pe mare, cât și pe uscat.

Liderul de la Kremlin a precizat în anul 2017 că astfel de rachete pot acoperi o distanță de 1400 km, ele putând fi lansate de la bordul submarinelor.

De asemenea, ministrul ucrainean al apărării a declarat marți că flota Rusiei din Marea Neagră intenționează să apeleze la rachete submarine ca să atace teritoriul ucrainean: „În prezent, vasul este astfel conceput încât să poată lansa rachete de croazieră or, este vorba despre o clară operațiune de atac – două fregate, patru vase cu rachete de mici dimensiuni, două submarine – toate astea sunt în alertă de atac și ne atacă deseori teritoriul apelând la rachete de croazieră de tip Kalibr”, a declarat Vadim Skibițki, de la Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina.

Totodată, Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume. Rusia a blocat exportul cerealelor ucrainene din Marea Neagră în Marea Mediterană, de unde grânele pot ajunge în întreaga lume, lucru care a stârnit deja temeri la nivel mondial, legate de o eventuală criză de alimente care ar putea duce la o majorare a prețurilor în unele țări și la foamete în alte state, potrivit sursei citate.

Statele Unite sunt pregătite să distrugă flota Rusiei din Marea Neagră

Anton Gerașcenko, consilier al Ministerului ucrainean de Interne, a declarat săptămâna trecită că Statele Unite sunt pregătite să distrugă flota Rusiei din Marea Neagră.

De asemenea, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a transmis că armata americană a reacționat în urma schimbărilor intervenite în Marea Neagră: „Având în vedere schimbările intervenite în cadrul conflictului, ne schimbăm și noi asistența, oferind Ucrainei capacitățile de care are nevoie astăzi, dat fiind faptul că forțele rusești își reiau ofensiva în estul Ucrainei”.

„Suntem cel mai mare furnizor de securitate din lume în Ucraina acum, când țara are atâta nevoie, și îi încurajăm pe aliați și pe partenerii noștri din întreaga lume să facă același lucru”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Cu toate acestea, un alt ministru ucrainean al apărării a declarat că flota rusească este pregătită în eventualitatea unei amenințări din afară asupra misiunii sale: „Două vase, având la bord 16 rachete de tip 3M-54 Kalibr, sunt pregătite să intervină în Marea Neagră”, a declarat Oleksandr Motuzianik, purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării.

Potrivit unor estimări, aproximativ 20 de vase rusești blochează operațiunile de export ale vaselor ucrainene.