Rusia „nu amenință pe nimeni cu armele nucleare” și nu caută o confruntare deschisă cu SUA sau NATO, susține Serghei Riabkov

Rusia „nu amenință pe nimeni cu armele nucleare” și nu caută o confruntare deschisă cu SUA sau NATO, susține Serghei Riabkov
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Kirill Kallinikov

Ministrul adjunct de externe rus, Serghei Riabkov, a declarat vineri că Moscova nu amenință pe nimeni cu armamentul nuclear și că o confruntare deschisă cu SUA și NATO nu este în interesul Rusiei, au relatat agențiile de presă de stat, potrivit Reuters.

Serghei Riabkov susține că Rusia „nu amenință pe nimeni cu armele nucleare”

„Nu amenințăm pe nimeni cu armele nucleare”, a afirmat oficialul rus, citat de agenția Interfax. „Criteriul pentru utilizarea lor este enunțat în doctrina militară a Rusiei”, a adăugat Riabkov.

Când a anunțat mobilizarea parțială, președintele rus Vladimir Putin a avertizat că „nu blufează” când spune că ar folosi arme nucleare dacă este amenințată integritatea teritorială a Rusiei

În acest weekend, patru regiuni ucrainene aflate sub control rusesc organizează referendumuri de alipire la Rusia. Vladimir Putin a confirmat că susține demersul, un demers care creioneză perspectiva de anexare formală a încă 15% din teritoriul Ucrainei de către Rusia.

Mai mulți oficiali ruși, printre care și fostul președinte Dmitri Medvedev, au afirmat că, odată ce regiunile vor fi încorporate în Rusia, orice atac împotriva lor va fi considerat un atac împotriva Rusiei.

Conform doctrinei nucleare ruse, un astfel de scenariu ar permite utilizarea armelor nucleare dacă Moscova consideră că se confruntă cu o „amenințare existențială”. Medvedev susține că există opțiunea utilizării de arme nucleare strategice – cu rază lungă de acțiune.

Rusia nu caută o confruntare deschisă cu SUA sau NATO, spune ministrul adjunct de externe rus

Serghei Riabkov susține că Rusia nu caută o „confruntare deschisă” cu SUA sau NATO și că nu dorește ca situația să escaladeze și mai mult.

„Sperăm că administrația Biden este de asemenea conștientă de pericolul unei escaladări necontrolate a conflictului din Ucraina”, a mai spus ministrul adjunct de externe rus.

În discursul prin care a anunțat prima mobilizare a Rusiei după Al Doilea Război Mondial, Vladimir Putin a declarat că țara sa luptă nu numai împotriva Ucrainei, ci și împotriva resurselor militare din statele occidentale care sprijină Kievul.

Tot vineri, ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoly Antonov, a spus că îi place să creadă că, „în ciuda tuturor dificultăților, Moscova și Washingtonul nu sunt pe punctul de a se prăbuși în abisul unui conflict nuclear”, a relatat agenția de presă RIA Novosti.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
22:03 - Trăian Băsescu, lăsat fără microfon în Parlamentul European în timp ce enumera lideri europeni care „s-au pus în slujba lui Vladimir Putin” (VIDEO)
21:58 - Un avion NATO specializat în misiuni de spionaj, strategice și tactice survolează în cerc teritoriul României
21:55 - Alina Petre nu și-a pierdut speranța în dragoste. Fosta noră a lui Virgil Măgureanu vrea să se căsătorească din nou: „Voi face pasul când va veni momentul”
21:34 - Rareș Bogdan, despre aderarea la Schengen: Mi s-a spus că în cazul Finlandei lucrurile sunt complet schimbate / Nu cred că premierul Olandei mai are vreun motiv să se opună. Ar fi o jignire pentru poporul român (VIDEO)
21:14 - Revolta lui Aurel Pădureanu după moartea actorului Alexandru Arșinel: „Omul acesta trebuia să fie îngropat cu onoruri militare. Să le fie rușine!”
20:58 - Thriller real la Cernăuți: un pedofil a ucis o polițistă de doar 22 ani care l-a surprins în apropierea școlii. Criminalul a fost prins și…declarat mort de colegii tinerei
20:58 - 4 avioane de vânătoare rusești au intrat în spațiul aerian al Poloniei și în cel al Suediei
20:32 - Cântăreața Jo și-a făcut prima operație estetică la 28 de ani: „Sunt mega încântată de rezultat / Nu mi se pare greșit să facem schimbări” (FOTO)
20:09 - Cătălin Drulă critică dur PSD și PNL: Acuzații reciproce despre care are infractorii mai mari. Acesta este falimentul moral deplin al proiectului deplin al proiectului Iohannis – România Anormală
20:00 - Un notoriu mercenar rus, veteran din Transnistria, a fost lichidat de ucraineni în contraofensiva din Herson