Rusia poate debloca exporturile de cereale din Ucraina în colaborare cu Turcia. Ce condiții impune liderul de la Kremlin

Rusia poate debloca exporturile de cereale din Ucraina în colaborare cu Turcia. Ce condiții impune liderul de la Kremlin
Rusia a pus condiția pentru reluarea exporturilor de cereale. Foto: Pixabay

Putin a anunțat că Rusia este predispusă să colaboreze cu Turcia pentru a restabili libera circulație a mărfurilor în Marea Neagră, inclusiv a cerealelor de origine ucraineană. Liderul de la Kremlin a menționat despre asta în cadrul unui apel telefonic cu omologul turc Recep Tayyip Erdogan, informează AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Într-un comunicat se menșionează că Putin „a subliniat că partea rusă este pregătită să faciliteze tranzitul maritim fără îngrădire al mărfurilor, în coordonare cu partenerii turci. Aceasta se aplică în egală măsură exporturilor de cereale provenite din porturile ucrainene”, scrie Libertatea.

Numai dacă Occidentul ridică sancțiunile

În cadrul unei alte discuții la telefon, cu premierului italian Mario Draghi, Putin a declarat că Rusia este pregătită să ajute la „atenuarea crizei alimentare internaționale”, numai dacă Occidentul ridică sancțiunile impuse Moscovei.

În aceeași discuție cu președintele turc, Putin a subliniat că Rusia poate „exporta cantităţi importante de îngrăşăminte şi de produse agricole dacă sancţiunile antiruse vor fi anulate”.

Porturile ucrainene au fost blocate după invazie. Ucraina s-a văzut astfel nevoită să-şi expedieze exporturile pe cale feroviară sau prin mici porturi de la Dunăre.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat vineri, 27 mai, că 22 de milioane de tone de cereale sunt ținute în silozuri pentru că Rusia îi blochează porturile, avertizând asupra unei ”catastrofe care se apropie cu adevărat”.

Urmăriți B1TV.ro și pe