Rușii au folosit bombele cu cuie, interzise prin dreptul internațional umanitar, în regiunea Kiev

Rușii au folosit bombele cu cuie, interzise prin dreptul internațional umanitar, în regiunea Kiev
Foto: Hepta/Abaca Press / AA/ABACA.

La mai bine de o lună după ce armata ucraineană a reluat controlul asupra orașului Irpin, Volodimir Klimashevskyi încă găsește micile proiectile ca niște cuie împrăștiate în grădina lui și înfipte adânc în pereții casei sale.

Flechettes, interzise în mai multe țări

„Nu le poți scoate cu mâinile, trebuie să folosești un clește”, a spus Klimashevskyi, arătând spre peretele punctat cu săgeți întunecate.

Numiți flechettes („săgeți mici”) aceste proiectile ascuțite au fost inventate  în timpul Primului Război Mondial, când Aliații le-au folosit pentru a lovi cât mai mulți soldați inamici. Când obuzul detonează, câteva mii de proiectile sunt pulverizate pe o suprafață mare.

Utilizarea obuzelor în zone civile este interzisă de dreptul internațional umanitar, din cauza naturii lor nediscriminatorii. Ele provoacă daune severe pe măsură ce rup corpul, răsucindu-se și îndoind – și pot fi letale.

Forțele ruse s-au retras din câteva orașe

Statele Unite le-au folosit în timpul războiului din Vietnam, iar ONU a acuzat armata israeliană că le-a folosit împotriva civililor în 2010 în Fâșia Gaza, potrivit unui raport al Departamentului de Stat al SUA.

După ce forțele ruse s-au retras din orașele și satele de la nord de Kiev pe care le ocupaseră în martie, au apărut dovezi că le-au folosit în timpul atacului lor. Irpin, o suburbie a Kievului, nu este singurul loc unde au apărut acele dovezi, relatează CNN.

Urmăriți B1TV.ro și pe