S-a votat! În UE se va folosi un singur tip de încărcător pentru toate telefoanele mobile, tablete, camere digitale sau laptopuri. Probabil că îl ai deja acasă

S-a votat! În UE se va folosi un singur tip de încărcător pentru toate telefoanele mobile, tablete, camere digitale sau laptopuri. Probabil că îl ai deja acasă
Foto simbol: Pixabay

După ce, în ultimul deceniu, Parlamentul European a solicitat în repetate rânduri introducerea unui încărcător comun, în cele din urmă, s-a votat recent ca, până la sfârșitului anului 2024, toți cetățenii Uniunii Europene să-și poată încărca telefoanele mobile, tabletele și camerele digitale cu un singur tip de încărcător, potrivit unui recent comunicat al Parlamentului European.

Noua lege, adoptată marți în plen – cu 602 voturi pentru, 13 împotrivă și 8 abțineri – face parte dintr-un efort al blocului comunitar de a reduce deșeurile electronice și pleacă de la o propunere legislativă din 23 septembrie 2021.

Consiliul va trebui să aprobe în mod oficial directiva înainte de a fi publicată în Jurnalul Oficial al UE și va intra în vigoare la 20 zile de la data publicării.

Țările comunitare vor dispune de un an pentru a transpune normele în legislația națională și de alte 12 luni după sfârșitul perioadei de transpunere pentru a le aplica. Noile norme nu se vor aplica produselor introduse pe piață înainte de data aplicării.

Ce tip de încărcător a ales UE

Mai sunt doi ani până când toată aparatura amintită folosită în UE va trebui să fie echipată cu un port de încărcare USB de tip C iar în 2026, obligația se va extinde la laptopuri.

În acest mod, cetățenii nu vor mai fi nevoiți să umble cu mai multe tipuri de încărcătoare deoarece vor putea utiliza un singur tip pentru o gamă largă de dispozitive electronice portabile mici și mijlocii.

Astfel, indiferent de producătorul lor, toate telefoanele mobile noi, tabletele, camerele digitale, căștile și căștile cu microfon, consolele video portabile și difuzoarele portabile, cititoarele electronice, tastaturile, mouse-urile, sistemele portabile de navigație, căștile și laptopurile reîncărcabile prin cablu cu fir, care funcționează cu o putere de alimentare de până la 100 de wați, vor trebui să fie echipate cu un port USB de tip C.

Europenii nu vor mai fi dependenți de anumiți producători

Toate dispozitivele care permit încărcarea rapidă vor avea aceeași viteză de încărcare iar, pe măsură ce încărcarea fără fir va deveni mai răspândită, Comisia Europeană va trebui să armonizeze cerințele de interoperabilitate până la sfârșitul anului 2024, pentru a evita un impact negativ asupra consumatorilor și a mediului.

Va dispărea așa-numitul efect de „blocaj” tehnologic, prin care un consumator devine dependent de un singur producător.

Și etichetele vor fi schimbate

Potrivit reglementărilor, etichete speciale vor informa consumatorii despre caracteristicile de încărcare ale noilor dispozitive și le vor permite să vadă mai ușor dacă încărcătoarele lor existente sunt compatibile iar cumpărătorii vor putea să aleagă când să cumperă sau nu un nou dispozitiv de încărcare împreună cu un produs nou.

Conform comunicatului, noile măsuri vor conduce la reutilizarea unui număr mai mare de încărcătoare și vor ajuta consumatorii să economisească până la 250 de milioane de euro pe an de la achizițiile inutile de încărcătoar; doar în UE, încărcătoarele aruncate reprezintă aproximativ 11 000 tone de deșeuri electronice pe an.

Urmăriți B1TV.ro și pe