Cleopatra a fost ultima regină a Egiptului. Era cea mai faimoasă regină din antichitate al cărui nume semnifică “glorie tatălui”, o femeie cunoscută pentru puterea sa legendară de a seduce pentru a-şi realiza ambiţiile. Toate sursele antice o denigrează, fiind prezentată ca o regina târfă şi criminală.
Relaţia romantică dintre Cleopatra, ultima regină a Egiptului, şi generalul Marc Antoniu, a devenit cea mai cunoscută telenovelă din istorie.
În anul 51 i.en., Ptolemeu al XII-lea a murit. Ptolemeu al XIII-lea, la cei 10 ani ai săi, a fost încoronat ca faraon alături de sora şi soţia sa Cleopatra care avea 18 ani . Domnia acestora a început catastrofal:criză economică, foamete, seceta produsă de inundaţiile deficitare ale Nilului, războaiele politice de la curte dintre Cleopatra şi Ptolemeu care nu voiau să-şi împartă puterea.
Oraşul Heracleion a fost ridicat în jurul secolului VIII î.e.n. pe o margine a râului Nil, în apropiere de Marea Mediterană. Numele lui provine de la legendarul Hercule (Heracle, în greaca veche, cel mai cunoscut erou din mitologia greacă care a devenit ulterior zeu), despre care locuitorii oraşului antic credeau că a vizitat această zonă.
Într-unul dintre templele acestei metropole plină de viaţă la apogeul ei, Cleopatra a fost încoronată regina Nilului.
Scafandrii au găsit în Heracleion, un oraş antic egiptean aflat acum sub ape, artefacte de mare valoare, precum rămăşiţe ale unui templu antic de mari dimensiuni, bijuterii din aur, monede, dar şi o piesă lipsă dintr-o ambarcaţiune ceremonială, potrivit unui anunţ făcut de Ministerul Antichităţilor din Egipt.
Altfel, palatul era modest. Pardoseala era compusă din marmură din sec. al III-lea î. Hr. şi au fost găsite mai multe artefacte antice. Potrivit cercetătorului Ashraf Abdel Raouf, implicat în expediţie, au mai fost descopeire ceramică, monede de bronz şi obiecte mici.
Datorită unei bune tehnici de datare, oamenii de ştiinţă au stabilit că aşezarea subacvatică fusese construită cu cel puţin 200 de ani înainte de naşterea Cleopatrei. Asta poate indica faptul că regina Cleopatra a moştenit palatul, nu l-a construit.
De ce a ajuns oraşul în adâncuri? Cercetătorii cred că, la câteva secole după încheierea domniei, a avut loc un cutremur puternic, care a dus la un tsunami ce a scufundat oraşul.