Scholz va vizita statele din Golf în căutarea petrolului și gazelor

Scholz va vizita statele din Golf în căutarea petrolului și gazelor
Cancelarul Germaniei: „Nu vom retrage sancţiunile dacă Vladimir Putin nu ajunge la un acord cu Ucraina”. Sursă foto: Hepta - DPA Images / Michael Kappeler

Cancelarul german Olaf Scholz va începe sâmbătă un turneu de două zile în statele din Golf, inclusiv în Arabia Saudită, în speranța de a încheia noi acorduri energetice cu exportatorii de combustibili fosili, informează Reuters.

Scholz se confruntă cu un exercițiu de echilibru diplomatic

Scholz, însoțit de o importantă delegație industrială, se va îndrepta mai întâi spre Arabia Saudită, înainte de a vizita duminică Emiratele Arabe Unite și Qatar.

Cancelarul speră să convină noi parteneriate energetice cu statele bogate în petrol și gaze din Golf, în contextul pierderii livrărilor rusești.

Cu toate acestea, Scholz se confruntă cu un exercițiu de echilibru diplomatic, deoarece va trebui să navigheze printre diferențele semnificative cu gazdele sale în ceea ce privește drepturile omului.

„Ne întâlnim cu parteneri dificili acolo”, a declarat o sursă guvernamentală, dar Germania „nu poate exclude colaborarea” cu aceștia.

Întâlnirea planificată de Scholz cu prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman sâmbătă este considerată deosebit de sensibilă.

Bin Salman a fost considerat până de curând un paria în Occident din cauza rolului său suspectat în asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi de la Washington Post în 2018.

Guvernul german a condamnat ferm asasinarea jurnalistului și nu își va „modifica” poziția, au indicat sursele guvernamentale.

‘Trebuie să lucrăm cu saudiții’

Importanța Arabiei Saudite ca exportator de combustibili fosili și putere regională a însemnat că este nevoie de o „relație de lucru solidă” cu prințul moștenitor, a declarat o sursă guvernamentală.

Acesta, în vârstă de 36 de ani, are șanse să conducă țara în „următorii 10, 20 sau 30 de ani”, a adăugat el.
Vizita nu este considerată nici ca fiind doar un „tur de cumpărături în domeniul energiei”.

Berlinul dorește, de asemenea, să extindă cooperarea în domeniul noilor tehnologii, cum ar fi hidrogenul verde produs cu ajutorul energiei regenerabile, pe care Germania l-ar putea importa în cantități mari din statele din Golf, au declarat surse guvernamentale.

Cancelarul ar urma să încerce, de asemenea, să consolideze cooperarea politică cu puterile regionale, curtate de cealaltă parte de Rusia și China.

Scholz ar căuta „să își construiască o rețea cât mai largă în această lume și să pledeze pentru pozițiile sale”, a mai spus sursa citată.

„Trebuie să lucrăm cu Arabia Saudită dacă vrem să rezolvăm, de exemplu, problema războiului din Yemen sau să abordăm problema iraniană”, a declarat sursa guvernamentală.

Sâmbătă, Scholz urmează să se întâlnească, de asemenea, cu regele saudit Salman, deși se spune că monarhul îmbătrânit joacă un rol din ce în ce mai mic în afacerile guvernamentale.

Bin Salman a fost considerat până de curând un paria în Occident din cauza rolului său suspectat în asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi Foto: Hepta.ro / DPA Images

Duminică, Scholz se va îndrepta spre Emiratele Arabe Unite și se va întâlni cu președintele Sheikh Mohamed bin Zayed Al-Nahyan.

După-amiază, cancelarul va purta discuții cu emirul Qatarului, șeicul Tamim bin Hamad Al-Thani.

Urmăriți B1TV.ro și pe