Șefa Comisiei Europene, „încrezătoare” că al șaselea pachet de sancțiuni UE pentru Rusia va fi adoptat / Viktor Orban al Ungariei l-a comparat cu o „bombă atomică” și a fost lăudat de Moscova

Șefa Comisiei Europene, „încrezătoare” că al șaselea pachet de sancțiuni UE pentru Rusia va fi adoptat / Viktor Orban al Ungariei l-a comparat cu o „bombă atomică” și a fost lăudat de Moscova
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Alexandros Michailidis

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a arătat „încrezătoare” că al șaselea pachet de sancțiuni UE împotriva Federației Ruse va fi adoptat. Declarația vine în contextul în care dezbaterile dintre statele membre au intrat vineri în a treia zi, iar premierul ungar Viktor Orban a comparat măsurile propuse de Bruxelles cu o „bombă atomică”, în condițiile în care printre acestea se regăsește și un embargo pentru importurile de țiței rusesc.

Al șaselea pachet de sancțiuni UE pentru Rusia, propus de Comisia Europeană în această săptămână, cuprinde și un embargo asupra importurilor de țiței

„Sunt încrezătoare că vom implementa acest pachet”, a declarat Ursula von der Leyen, într-un discurs susținut vineri la Frankfurt, potrivit CNN. „Dacă mai durează încă o zi, atunci va mai dura încă o zi, dar ne mișcăm în direcția potrivită”, a mai spus ea.

Este vorba despre cele mai dure sancțiuni dintre cele introduse de UE împotriva Rusiei pentru războiul de agresiune pe care l-a lansat Moscova împotriva Ucrainei, însă drumul către adoptare a întâmpinat ceva provocări, în condițiile în care pachetul cuprinde și un embargo asupra importurilor de țiței rusesc.

Viktor Orban al Ungariei, lăudat de Rusia pentru atitudinea sa

Șeful guvernului de la Budapesta i-a adresat Ursulei von der Leyen o scrisoare în care susține că, dacă va fi adoptat, pachetul de măsuri va provoca mai mult rău Ungariei decât Federației Ruse. Viktor Orban spune că sancțiunile propuse amenință să submineze unitatea blocului comunitar și că aprobarea sa ar fi un eșec istoric, potrivit Reuters.

Nemulțumit de embargoul propus pentru importurile de țiței rusesc, liderul ungar a comparat măsurile propuse cu o „bombă atomică”. Pe de altă parte, spune el, Ungaria dispusă să negocieze dacă va vedea o propunere care corespunde intereselor sale naționale.

Cu toate acestea, diplomații susțin că Ungaria și Slovacia, două țări europene ceva mai dependente de petrolul rusesc decât altele, primiseră un termen mai lung pentru a găsi surse alternative, și anume finalul lui 2023.

Atitudinea lui Viktor Orban, considerat a fi un apropiat al lui Vladimir Putin, a fost lăudată de oficialii Federației Ruse.

„Premierul ungar Viktor Orban a făcut un pas curajos într-o Europă tăcută. A refuzat să susțină embargoul energetic devastator pentru economia țării sale și sancțiunile nebunești împotriva personalităților religioase (Patriarhul Kiriil, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse)”, a scris vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, vineri, pe Telegram.

Urmăriți B1TV.ro și pe