Șefa FMI, despre lupta contra inflației: Succesul în timp va conta pentru avansul economiei mondiale, dar unele suferinţe pentru a ajunge la această reușită ar putea fi prețul de plătit

Șefa FMI, despre lupta contra inflației: Succesul în timp va conta pentru avansul economiei mondiale, dar unele suferinţe pentru a ajunge la această reușită ar putea fi prețul de plătit
Kristalina Georgieva, directorul general al FMI. Foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Kristalina Georgieva, directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), a declarat că lupta contra inflației e importantă acum, căci așa vor spori perspectivele de creștere economică în viitor. Pentru a ajunge mai târziu la acest succes, însă, s-ar putea să ne confruntăm acum cu „unele suferinţe”, a avertizat Georgieva.

Șefa FMI, despre dificultățile luptei cu inflația

„Succesul în timp (al scăderii preţurilor) va conta pentru avansul economiei mondiale, dar unele suferinţe pentru a ajunge la acest succes ar putea fi prețul necesar de plătit”, a declarat Kristalina Georgieva, potrivit Reuters.

Declarația a fost făcută în contextul în care FMI a revizuit în scădere cu 0,8 procente, la 2,9%, perspectiva de creștere economică a SUA pe acest an. De asemenea, perspectiva de creștere în 2023 a fost redusă de la 2,3 la 1,7%.

FMI consideră că SUA pot evita recesiunea

Georgieva a susținut că FMI crede că Statele Unite pot evita recesiunea, dar perspectivele sunt expuse unor riscuri de deteriorare „semnificative”.

Șefa FMI a explicat faptul că stabilitatea preţurilor este importantă pentru protejarea veniturilor în SUA, dar pentru asta ar putea exista „unele suferinţe” pentru consumatori. Inflația în Statele Unite a ajuns la maximul ultimilor 41 de ani, aceasta înregistrând recorduri și în alte state, inclusiv în Marea Britanie.

Dorința Rezervei Federale a SUA (Fed) de a majora rapid dobânda, până la un nivel de 3.5%-4% e „politica corectă pentru reducerea inflaţiei”, a mai apreciat Georgieva.

Săptămâna trecută, Fed a majorat cu 0,75% rata dobânzii, la un interval cuprins între 1,50% şi 1,75%, cea mai mare creştere din 1994 până în prezent, pentru a contracara inflaţia în creștere.

Urmăriți B1TV.ro și pe