Șeful armatei SUA: „China a testat o rachetă hipersonică”. Arma desprinsă din filmele SF care a uimit Pentagonul (VIDEO)

Șeful armatei SUA: China a testat o rachetă hipersonică. Arma desprinsă din filmele SF care a uimit Pentagonul (VIDEO)

Șeful armatei americane, generalul Mark Milley, a oferit prima confirmare oficială a SUA a unui test de arme hipersonice chineze. Pe de altă ăarte, ministerul de Externe al Chinei neagă un test de arme, declarând că a efectuat un test de rutină al unui vehicul spațial.

SUA recunoaște oficial testul cu armă supersonică al Chinei

Experții militari spun că acest lucru pare să arate că Beijingul urmărește un sistem care orbitează Pământul, conceput pentru a evita apărarea antirachetă americană, scrie i24news.

Milley a confirmat în mod explicit un test și a spus că este „foarte aproape” de un „moment Sputnik” – referindu-se la lansarea de către Rusia în 1957 a primului satelit creat de om, care a pus Moscova în fruntea cursei spațiale din perioada Războiului Rece.

„Ceea ce am văzut a fost un eveniment foarte semnificativ al unui test al unui sistem de arme hipersonice. Și este foarte îngrijorător”, a declarat Milley, președintele șefilor de stat major comun, pentru televiziunea Bloomberg, într-un interviu difuzat miercuri.

Ministerul de Externe al Chinei a negat testarea armelor. A spus că a efectuat un test de rutină în iulie, dar a adăugat: „Nu a fost o rachetă, a fost un vehicul spațial”.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a refuzat să comenteze observațiile lui Milley. „Aceasta nu este o tehnologie care ne este străină, la care nu ne-am gândit de ceva vreme”, i-a raportat BBC.

Financial Times a raportat pentru prima dată cele două teste separate de arme chinezești pe 16 octombrie, precum și faptul că unul și-a ratat ținta cu o marjă largă.

Statele Unite, Rusia și Coreea de Nord au testat până acum arme hipersonice.

Testele desfășurate de Armata Chinei

Pe 27 iulie, armata chineză a lansat o rachetă care a folosit un sistem de „bombardament orbital fracționat” pentru a propulsa pentru prima dată un „vehicul de alunecare hipersonic” cu capacitate nucleară în jurul Pământului, potrivit a patru persoane familiarizate cu evaluările serviciilor de informații americane.

China a efectuat ulterior un al doilea test hipersonic pe 13 august, potrivit a două surse familiarizate cu problema.

Testul ar fi uimit Pentagonul și serviciile de informații americane, deoarece China a reușit să demonstreze o capacitate de arme noi, precizează sursele pentru FT.com

O persoană a spus că oamenii de știință guvernamentali se străduiesc să înțeleagă capacitatea, pe care SUA nu o dețin în prezent, adăugând că realizarea Chinei pare să „sfideze legile fizicii”.