Șeful MAE, discuție cu consilierul politic al Departamentului de Stat al SUA. Bogdan Aurescu: Întărirea prezenței forțelor militare americane pe Flancul Estic, un pas necesar și un semnal ferm

Șeful MAE, discuție cu consilierul politic al Departamentului de Stat al SUA. Bogdan Aurescu: Întărirea prezenței forțelor militare americane pe Flancul Estic, un pas necesar și un semnal ferm
Foto: Facebook @ Ministerul Afacerilor Externe

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, l-a primit miercuri pe consilierul politic al Departamentului de Stat al SUA, Derek Chollet, și a mulțumit pentru decizia de consolidare a prezenței militare americane pe teritoriul României, prin dislocarea batalionului Stryker cu 1.000 de militari.

MAE, detalii despre discuția dintre Bogdan Aurescu și consilierul politic al Departamentului de Stat al SUA

„Discuția a prilejuit, în principal, un schimb de opinii și evaluări privind situația îngrijorătoare de securitate din proximitatea Ucrainei și din regiunea Mării Negre, iar cei doi oficiali au evaluat impactul evoluțiilor recente asupra securității euroatlantice. Întrevederea a avut loc în continuarea recentelor contacte bilaterale cu partea americană și se înscrie în parametrii coordonării apropiate dintre România și Statele Unite, pe teme strategice”, a precizat MAE, printr-un comunicat transmis miercuri.

Ministrul Afacerilor Externe a apreciat eforturile diplomatice intense ale  SUA pentru detensionarea situației de securitate din Vecinătatea Estică.

„Șeful diplomației române a evidențiat că întărirea prezenței forțelor militare americane pe Flancul Estic al NATO, în urma solicitării țărilor aliate din regiune, inclusiv a României, reprezintă un pas necesar și un semnal ferm care demonstrează soliditatea angajamentului Statelor Unite pentru securitatea acestor aliați, având ca scop descurajarea acțiunilor agresive ale Federației Ruse. În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a respins din nou, ca inacceptabile, amenințarea cu utilizarea forței armate, precum și tentativele de subminare a actualilor parametri ai arhitecturii de securitate europene. În plus, a subliniat necesitatea continuării abordării principiale a NATO și a SUA și a menținerii coordonării și solidarității aliate”, se mai arată în comunicatul MAE.

Bogdan Aurescu și Derek Chollet, notează MAE, „au subliniat importanța unității transatlantice și în ceea ce privește sprijinul pentru parteneri, precum și pentru menținerea politicii ușilor deschise a NATO”.

„De asemenea, au agreat continuarea coordonării apropiate privind măsurile concrete care trebuie luate la nivelul Alianței, inclusiv în ceea ce privește consolidarea posturii de descurajare și apărare a NATO și a măsurilor care trebuie luate în eventualitatea unei noi agresiuni ruse în Ucraina, inclusiv pregătirea unui pachet consistent de sancțiuni, fiind subliniată coordonarea foarte bună pe acest subiect între UE și SUA. Totodată, cei doi oficiali au evaluat perspectivele de evoluție a demersurilor diplomatice pentru obținerea dezescaladării situației de securitate. În același timp, a fost reiterat, de către ambii oficiali, caracterul strict defensiv al facilității antirachetă de la Deveselu, care nu găzduiește, nu va găzdui – și nici nu o poate face – rachete de tip ofensiv, facilitatea nefiind îndreptată împotriva Rusiei, ci având în vedere eventuale atacuri cu rachete balistice din afara spațiului euroatlantic, din Orientul Mijlociu”, a continuat MAE.

Derek Chollet a apreciat angajamentul constant asumat de România.

„Oficialul american a exprimat aprecierea deosebită pentru angajamentul constant asumat de România, ca partener strategic al SUA și stat aliat NATO responsabil și de încredere, pentru stabilitatea și securitatea regiunii Mării Negre, dar și la nivel european și euroatlantic. A mulțumit pentru coordonarea și contribuția substanțială a României în redactarea răspunsurilor transmise de Statele Unite și NATO  Rusiei, la 26 ianuarie. A reiterat mesajele părții americane privind necesitatea soluționării pe cale diplomatică a crizei actuale și a reconfirmat angajamentul de neclintit al SUA pentru Articolul 5 și asigurarea securității aliaților NATO, inclusiv a României. A mulțumit pentru disponibilitatea României de a găzdui cei 1.000 de militari americani ai batalionului Stryker și pentru decizia rapidă a autorităților române în acest sens”, spune MAE.

Parteneriatul Strategic dintre România și SUA împlinește un sfert de secol în anul 2022, context în care „a fost agreată necesitatea dinamizării contactelor politice și a cooperării în domenii precum cel energetic sau al infrastructurii, inclusiv în ceea ce privește proiectele majore de interconectare strategice, Rail2Sea și Via Carpathia, respectiv în ce privește eforturile româno-americane îndreptate pentru atingerea obiectivului comun de aderare a României la programul Visa Waiver”.

„Cei doi oficiali au subliniat importanța derulării unor evenimente comune, atât în România, cât și în Statele Unite, pentru marcarea momentului simbolic și deosebit de important din acest an al evoluției Parteneriatului Strategic bilateral”, a mai precizat MAE.

Urmăriți B1TV.ro și pe