Șeful MOL, condamnat definitiv la închisoare în Croația. Ungaria refuză în continuare să îl extrădeze pe Zsolt Hernadi

Șeful MOL, condamnat definitiv la închisoare în Croația. Ungaria refuză în continuare să îl extrădeze pe Zsolt Hernadi
Foto simbol: Pixabay

Curtea supremă a Croației a menținut, luni, condamnările pe care le-au primit în instanțele inferioare fostul premier croat Ivo Sanader și șeful grupului energetic ungar MOL, Zsolt Hernadi, într-un dosar de corupție care a marcat ani întregi relațiile bilaterale dintre Zagreb și Budapesta.

În 2019, fostul prim-ministru croat și directorul general al companiei ungare fuseseră găsiți vinovați pentru luare, respectiv dare de mită, iar instanța supremă croată a confirmat luni verdictul dispus la acel moment, potrivit AFP preluată de Barrons.

Concret, în decembrie 2019, Zsolt Hernadi a fost găsit vinovat pentru că l-a mituit pe Ivo Sanader pentru a permite companiei ungare MOL să devină factor principal de decizie la compania petrolieră croată INA – unde MOL deține cel mai mare pachet de acțiuni, însă acesta nu este majoritar.

Astfel, Zsolt Hernadi și Ivo Sanader au primit pedepse de doi, respectiv șase ani de închisoare, însă decizia fusese contestată. Cu toate acestea, Curtea Supremă de Justiție din Croația a respins luni apelurile formulate de procurori și de cei doi inculpați.

Dosarul are la bază un acord care a permis grupului MOL să preia controlul la compania croată de petrol și gaze INA în anul 2009.

MOL, companie sprijinită de guvernul Ungariei, are o participație de 49% la INA, în timp ce Zagrebul deține doar 44% dintre acțiuni.

Croația vindea un sfert din acțiunile INA către MOL în 2003, iar ulterior a permis companiei ungare să își mărească participația până aproape de 50% și să preia controlul managerial la firma croată.

În 2013, autoritățile croate acuzau compania ungară că nu a investit suficient în INA. De partea cealaltă, MOL acuza Zagrebul că nu a vândut operațiunile INA cu pierderi din domeniul gazelor.

Potrivit instanței croate, Ivo Sanader a ajuns la o înțelegere cu Zsolt Hernadi pentru ca MOL să preia controlul la INA, în schimbul unei mite de 10 milioane de euro – părțile implicate au apucat să plătească doar 5 milioane de euro.

Ungaria refuză să îl extrădeze pe șeful MOL, Zsolt Hernadi, condamnat definitiv la închisoare în Croația

Croația încearcă de ani de zile să obțină extrădarea lui Zsolt Hernadi, însă Ungaria refuză să încuviințeze cererea părții croate. Situația a fost o sursă de tensiune în relația bilaterală încă de la momentul verdictului din 2019.

Premier al Croației între 2003 și 2009, Ivo Sanader este cel mai înalt oficial croat care a fost pus sub acuzare pentru fapte de corupție, iar de la încheierea mandatului s-a confruntat cu mai multe dosare și procese. El se află deja la închisoare, unde își ispășește pedeapsa primită într-o altă speță judiciară.

Ultima oră
00:18 - Alexandru Rafila: Valul 5 COVID e posibil să vină la jumătatea lunii ianuarie / Propunerea ministrului Sănătății privind certificatul verde
23:57 - Cine este și cum arată soțul celebrei Dalida din „Las fierbinți”. Povestea celor doi a început la Costinești: „I-a plăcut cum muncesc. A fost așa o chimie”
23:54 - Gigi Becali a ieșit la atac. Reacția patronului FCSB după ce Patriarhul Daniel s-ar fi vaccinat anti-COVID
23:46 - Alexandru Rafila, despre varianta Omicron: Sunt informații că ar fi de patru ori mai transmisibilă decât tulpina Delta. Va ajunge și în România, sigur
23:37 - Klaus Iohannis a înaintat în grad mai mulţi reprezentanţi ai STS, SIE, SPP, Ministerului de Interne și Ministerului Apărării
23:29 - Haos total cu testele de salivă pentru elevi. Misiune dificilă pentru profesori / Clanul Cămătaru și magazinul de haine al lui Cătălin Botezatu le livrează la Guvern
23:26 - SUA, în contextul comasării de trupe ruse la frontierele Ucrainei: „Toate opțiunile sunt pe masă. Rămâne ca NATO să decidă care sunt următoarele mișcări”
23:19 - Octavian Jurma: Noua tulpină de coronavirus e capabilă să producă valuri epidemice. Ea dislocă foarte repede varianta Delta și reușește s-o înlocuiască (VIDEO)
23:17 - Demi Moore, dezamăgită de bărbați. Actrița se iubește cu o femeie?
22:57 - Comisarul european pentru transporturi, întâlnire cu Maia Sandu. Adina Vălean: Aspirațiile pentru prosperitate și justiție au determinat pașii Republicii Moldova spre UE