Senatorii americani susțin aderarea Suediei și Finlandei la NATO: „Susținem pe deplin cererea lor de a deveni membri NATO”

Senatorii americani susțin aderarea Suediei și Finlandei la NATO: Susținem pe deplin cererea lor de a deveni membri NATO
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Daniel Naupold

Republicanii din Senatul american au înaintat luni o hotărâre prin care sprijină candidatura Suediei și Finlandei în ceea ce privește aderarea la NATO, conform Reuters.

Senatorii americani susțin aderarea Suediei și Finlandei la NATO

Pentru ca extinderea alianței să fie aprobată va fi nevoie de o majoritate de două treimi între cei 100 de membri ai Senatului. Astfel că, în ceea ce privește voturile „pentru”, va fi nevoie de cel puțin 17 republicani alături de fiecare democrat.

Pentru a introduce rezoluția, principalul republican din Senat, Mitch McConnell, și Jim Risch, principalul republican din comisia de relații externe, s-au alăturat liderului majorității democrate din Senat, Chuck Schumer, și președintelui comisiei, Bob Menendez, conform Hotnews.ro.

 Bob Menendez a declarat că „Susținem pe deplin cererea lor de a deveni membri NATO și așteptăm cu nerăbdare aderarea lor rapidă în lunile următoare”.

De asemenea,  Mitch McConnell a afirmat despre Finlanda și Suedia că sunt „țări puternice, cu capacități militare formidabile”.

„Finanțarea solidă a apărării ambelor națiuni înseamnă că aderarea lor ar sprijini în mod semnificativ demersul nostru de a avea o mai mare împărțire a sarcinilor în cadrul alianței”, a mai adăugat acesta.

Ajutorul uriaș pentru Ucraina, blocat de un senator

Săptămâna trecută, în Senat, 11 republicani au votat „nu”  împotriva legislației care prevedea 40 de miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina, unii dintre ei spunând că doreau ca fondurile să fie direcționate către americani.

Senatorul republican Rand Paul a blocat, în Senat, adoptarea urgentă a proiectului de lege care prevede un ajutor de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina. El cere garanții că banii vor fi bine cheltuiți. Liderul majorității din Senat a susținut că atitudinea lui Paul doar va amâna adoptarea legii.

Rand Paul, care reprezintă statul Kentucky, a cerut ca proiectul de lege să fie modificat așa încât să includă numirea unui inspector general special, care să monitorizeze modul în care sunt cheltuiți banii: „Nu putem salva Ucraina condamnând economia americană”, a argumentat el, potrivit CNN.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`