Cu moralul la pământ, fără coordonare și echipamente, tot mai mulți soldați ruși au decis să dezerteze de pe frontul din Ucraina. Unii chiar și-au căutat avocați. De altfel, se înmulțesc mărturiile despre condițiile în care sunt trimiși să lupte – fără hrană, medicamente și minime echipamente de protecție. Mulți dintre cei care au apucat să se întoarcă acasă nu vor să mai revină pe front, deși li se cere acest lucru. Cazurile ar fi de ordinul sutelor.
„Am fost aduşi ilegal aici, am fost încorporaţi ilegal. Nu ni s-a făcut niciun fel de examinare medicală. Ne-au păcălit de fiecare datăi au încercat să ne convingă că trebuie să eliberăm Lugansk. Conform unor informații pe care le avem, noi facem parte dintr-un regiment de cazaci care s-au alăturat voluntar armatei ruse”, a spus unul dintre militarii care au dezertat.
De altfel, ieri, un regiment al Republicii Populare Donețk (DNR) a postat un clip în care soldații mobilizați forțat i se plâng lui Vladimir Putin că au luptat tot războiul pe linia frontului din Herson, fără hrană sau medicamente, iar comitetele de mobilizare au trimis pe front persoane cu afecțiuni medicale.
Soldații ruși sunt revoltați că au fost păcăliți și spun că nu vor să-și riște viața pentru ceva ce nu cred.
„Sunt zvonuri, speculaţii despre sănătatea mintală a lui Putin, despre sănătatea fizică, dacă suferă de Parkinson sau cancer… Nu putem şti asta, dar vedem ce decizii ia şi cum sunt executate: bombe termobarice sau cu fosfor, violurile, jafurile şi crimele asupra civililor în zona Kiev. Faptul că soldaţilor nu li s-a ordonat să oprească toate acestea…”, a declarat și Dakota Wood, din cadrul Centrului pentru Apărare Naţională.
„Atât de mulți oameni nu vor să lupte”, a spus, pentru New York Times, avocatul rus Mihail Beniaş, care reprezintă mai mult de 100 de membri ai Gărzii Naționale.
Serghei, un militar rus care a luptat cinci săptămâni în Ucraina, și care acum refuză ordinul de a reveni pe front, a povestit pentru BBC că, în ianuarie, el a fost trimis aproape de granița cu Ucraina pentru presupuse exerciții militare. Numai că, pe 24 februarie, li s-a spus să treacă granița. Aproape imediat unitatea sa a fost atacată. Serghei era șocat: Am fost bombardaţi continuu.
În aprilie, Serghei a primit ordin să se întoarcă în Ucraina, dar i-a spus comandantului său că nu era pregătit să plece. „Nici măcar nu au încercat să ne descurajeze, că nu eram primii”, a spus el.
Totuși, Serghei a căutat consiliere juridică deoarece îi e teamă de reacția unității sale.