Sondaj: Majoritatea germanilor continuă să susțină sancțiunile impuse Rusiei, dar sprijinul se estompează

Sondaj: Majoritatea germanilor continuă să susțină sancțiunile impuse Rusiei, dar sprijinul se estompează
Foto: Pixabay

Cu fiecare săptămână de război rus în Ucraina, efectele economice în Germania devin mai pregnante. În acest context, majoritatea germanilor continuă să susțină sancțiunile economice impuse Rusiei, dar sprijinul se estompează, arată un sondaj ARD-Deutschlandtrend, realizat de institutul infratest-dimap la solicitarea televiziunii publice germane. 1.300 de cetățeni cu drept de vot, selectaţi astfel încât să fie reprezentativi, au participat la acest sondaj. Datele mai arată că există mari diferențe între vestul şi estul Germaniei (fosta RDG). Acolo, majoritatea se pronunţă în continuare împotriva sancţiunilor, arată o analiză Deutsche Welle.

Cum văd germanii măsurile economice luate de guvernul lor

Invazia rusă în Ucraina are urmări tot mai pregnante în Germania, în domeniile securitate, siguranţă energetică şi economie. Și lucrurile se deteriorează pe măsură ce Rusia livrează mai puţine gaze, iar carburanţii fosili devin mai costisitori. Gazul a fost privit în Germania ca soluţie de tranziţie către energia verde, dar acum cărbunele poluant a revenit în centrul atenţiei.

52% dintre germani sunt împotriva relaxării protecţiei climei din pricina problemelor actuale, dar 43% ar saluta o astfel de decizie. Procentele variază în funcție de simpatiile politice.

66% sunt nemulţumiţi de măsurile luate pentru asigurarea necesarului de energie, iar 67% găsesc că politica bugetară şi financiară nu este bună. De asemenea, 76% consideră greșite acţiunile guvernului pentru a le veni în sprijin cetăţenilor în criza prețurilor.

De asemenea, germanii sunt foarte îngrijorați din cauza inflației.

62% din cei chestionaţi nu sunt mulţumiţi de măsurile luate de guvern pentru protecţia climei, iar 56% nu sunt mulțumiți de poziția guvernului Scholz faţă de războiul din Ucraina.

Mai susțin germanii sancțiunile împotriva Rusiei?

Majoritatea populației sprijină în continuare sancțiunile impuse Rusiei, dar acest sprijin se diminuează cu cât războiul se prelungește.

La nivelul întregii Germanii, susţinătorii ecologiştilor, creştin-democraţilor, laburiştilor şi liberalilor se pronunţă majoritar pentru menţinerea sancţiunilor.

În schimb, în tabăra Alternativei pentru Germania (AfD), partid de extremă dreaptă, eurosceptic, 80% consideră că dezavantajele economice rezultate din sancţiunile împotriva Rusiei nu trebuie acceptate.

Urmăriți B1TV.ro și pe