Statele Unite ale Americii transmit că renunță la testarea de arme noi antisatelit: „Aceste teste sunt periculoase, iar noi nu le vom mai efectua”

Statele Unite ale Americii transmit că renunță la testarea de arme noi antisatelit: „Aceste teste sunt periculoase, iar noi nu le vom mai efectua”
Sursa Foto: NASA

SUA a transmis că renunță la testarea de arme noi antisatelit, devenind prima țară care interzice realizarea de teste militare ce au în vedere interceptarea și lovirea sateliților cu o rachetă.

Vicepreședinta SUA, Kamala Harris de la baza militară a Forțelor Spațiale din Vandenberg, a făcut acest anunț la începutul acestei săptămâni, într-un moment în care Washingtonul cooperează extrem de strâns cu Kievul în domeniul informațiilor secrete, potrivit Reuters.

Americanii au testat prima armă antisatelit în 1985

Experții occidentali și-au comunicat îngrijorarea, având în vedere că sateliții de spionaj americani ar putea fi loviți și doborâți de forțele militare rusești.

„Simplu spus, aceste teste sunt periculoase, iar noi nu le vom mai efectua”, a spus Kamala Harris care este în același timp și șefa Consiliului Național Spațial (National Space Council), potrivit BBC.

Renunțarea la testarea armelor antisatelit face parte din strategia administrației Joe Biden de a susține folosirea „responsabilă” a spațiului. Totodată, vicepreședinta SUA a transmis că și celelalte țări care dispun de capacitatea de a ținti sateliți aflați pe orbita terestră ar trebui să acționeze în consecință.

SUA (1985 și 2008) China (2007), India (2019) și Rusia (2021) sunt singurele state care au testat cu succes armele antisatelit. De asemenea, arma folosită de Statele Unite ale Americii în anul 2008 reprezintă o variantă a interceptorului SM-3 folosit inclusiv în scutul antirachetă de la Deveselu din România.

„Distrugerea obiectelor spațiale prin intermediul rachetelor antisatelit este o acțiune nesăbuită și iresponsabilă. Deșeurile spațiale rezultate în  urma acestor teste pun în pericol sateliții și alte obiecte spațiale vitale intereselor de securitate, economice și științifice ale tuturor națiunilor și provoacă riscuri suplimentare pentru astronauții aflați pe orbită”, a precizat Kamala Harris într-un comunicat.

Arma antisatelit a Rusiei care a pus în pericol Stația Spațială Internațională

Chiar dacă țintele lovite în testele întreprinse de Statele Unite, China, India și Rusia erau fie sateliți scoși din uz, fie fragmente de „gunoi spațial”, acțiunile de acest fel sunt considerate periculoase, pentru că provoacă și mai multe deșeuri spațiale care riscă să afecteze sateliții funcționali de pe orbita terestră.

Statele Unite ale Americii, în noiembrie 2021 și-au exprimat îngrijorarea față de testarea, de către Rusia, a unei arme antisatelit care a creat un câmp periculos de gunoi spațial.

Lovirea de către ruși a unui fost satelit sovietic, scos din uz, a provocat cu acel prilej peste 1.500 de fragmente de deșeuri, motiv pentru care echipajul de la bordul Stației Spațiale Internaționale a fost nevoit să își îmbrace rapid costumele spațiale și să intre în navetele spațiale de salvare, pentru că exista pericolului ca stația orbitală să fie lovită de resturile rezultate în urma distrugerii fostului satelit.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:34 - Germania va livra Ucrainei un sistem avansat de apărare antiaerină în următoarele zile. Christine Lambreht, vizită surpriză la Odesa
23:14 - Un oficial ucrainean a distribuit imagini de la Revoluția Română din decembrie 1989: „Într-o zi, sper că în curând, rușii îi vor face lui Putin ceva similar cu ce i-au făcut românii lui Ceaușescu” (VIDEO)
22:51 - Ion Petrescu: Dacă retragerea rușilor din Liman prefațează o posibilă folosire a armei nucleare tactice în zonă? / Analistul militar, pe B1 TV, despre cele trei zone ucrainene posibile pentru un atac nuclear rusesc (VIDEO)
22:20 - Bombardiere rusești capabile să transporte rachete de croazieră și arme nucleare, detectate în apropiere de Finlanda
21:49 - Claudiu Năsui: Virgil Popescu ne spunea înainte de război să stăm liniștiți că o să ne vină gaz prin Nord Stream 2 / Ciolacu și Ciucă nu înțeleg economia suficient cât să înțeleagă că nimeni nu o să facă pierderi voluntare (VIDEO)
21:20 - Un bărbat de 47 de ani a murit prins sub un tractor, în județul Vaslui
21:07 - Vasile Dîncu (MApN), la Chișinău: NATO nu caută o confruntare cu Rusia / România sprijină concret Republica Moldova în depășirea greutăților generate de criza energetică
20:43 - Două persoane au leșinat după ce ar fi fost ținute aproape o oră într-un avion Wizz Air rămas la sol în Suceava. Aeronava nu a mai decolat, iar pasagerii nu aveau aer condiționat și nu puteau ieși
20:16 - Cel mai bun lunetist din lume se întoarce în Ucraina, cu sarcină nouă: „Vreau să fac mulți Wali dintr-un Wali”
19:49 - Un bărbat de 37 de ani a comis cinci infracțiuni în câteva ore, la Huși. IPJ Vaslui: „Se manifesta violent și era incoerent”