Studiu: Cafeaua protejează bărbații de cancer la prostată

Studiu: Cafeaua protejează bărbații de cancer la prostată

Consumul de cafea, moderat, nu numai că nu afectează presiunea sângelui, dar se pare că protejează bărbații împotriva cancerului de prostată. Potrivit unor cercetătorii de la Harvard bărbații care beau circa 6 cești de cafea pe zi reduc riscul de a contracta cancer de prostată, comparativ cu cei care nu obișnuiesc să consume cafea, informează Doctori Online.

„Puține sunt studiile care au arătat legătura dintre aportul de cafea și riscul apariției celei mai grave forme de cancer la prostată, acea boală care este cel mai greu de prevenit. Studiul nostru în acest sens este cel mai amplu”, a declarat coordonatorul cercetării, Lorelei Mucci.

Grupul de cercetători a mai arătat că indiferent dacă bărbații consumă cafea cu cafeină sau decafenizată rezultatele rămân aceleași, întrucât beneficiile nu provin de la conținutul de cafeină, ci de la cel al antioxidanților din cafea și ale acțiunii lor antiinflamatorii.

Timp de 22 de ani, în perioada 1986-2008, au fost studiați 47.911 de voluntari americani, potrivit sursei precizate. De-a lungul studiului au fost înregistrate 5.045 de cazuri de cancer de prostată, dintre care 642 au fost în fază metastazică sau chiar fatale.

Cancerul de prostată este o problemă importantă de sănătate în majoriatea țărilor. Deși boala este rară la bărbații sub 50 de ani, experții consideră că majoritatea vârstnicilor au cel puțin „urme” de cancer prostatic.

Celulele care formează tumora nu se dezvoltă și multiplică normal, ci cresc necontrolat extinzându-se și la alte țesuturi.

Datorită tratamentelor disponibile, majoritatea bărbaților al căror cancer s-a extins dincolo de prostată au o expectanță de viață de cinci ani sau chiar mai mult.