SUA ar putea menține 100.000 de soldați staționați în Europa, în contextul amenințării ruse. Ce spun oficialii americani

SUA ar putea menține 100.000 de soldați staționați în Europa, în contextul amenințării ruse. Ce spun oficialii americani
Le Figaro: Alianţa Nord-Atlantică a intensificat prezența trupelor NATO poziţionate în România. „Presiunile sunt din ce în ce mai mari, nivelul de instrucţie a crescut”. Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

SUA ar urma să mențină 100.000 de soldați staționați în Europa în viitorul apropiat, dacă Rusia nu escaladează conflictul și nu amenință Suedia și Finlanda sau membrii NATO, potrivit mai multor oficiali americani.

Cifrele ar putea crește temporar dacă NATO va desfășura mai multe exerciții militare în regiune, iar SUA ar putea adăuga baze suplimentare în Europa dacă mediul de securitate se va schimba, au adăugat oficialii, potrivit CNN.

SUA și-au consolidat poziția de forță în Europa

Planurile sunt luate în considerare după întâlnirea de joi a șefilor militari ai NATO de la Bruxelles, au spus oficialii.

SUA și-au consolidat poziția de forță în Europa de la aproximativ 60.000 de soldați înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia la aproximativ 100.000 acum, adăugând trupe și mijloace militare în țările de pe flancul estic al Europei pentru a sprijini NATO și pentru a descuraja și mai mult Rusia. SUA au contribuit cu mii de trupe la Forța de răspuns a NATO, care a fost activată pentru prima dată în istoria NATO la începutul acestei primăveri.

În aprilie, președintele Statului Major Comun, generalul Mark Milley, le-a spus membrilor Congresului să sprijine crearea unor baze permanente americane în Europa de Est, ca răspuns la atacul Rusiei asupra Ucrainei. Milley eset de părere că trupele americane de la acele baze ar putea face serviciu prin rotație. El a spus că nu crede că SUA trebuie să staționeze permanent trupe pentru a crea un efect de descurajare eficient.

Aderarea Suediei și Finlandei la NATO ar putea determina mișcările alianței

Pe măsură ce Suedia și Finlanda sunt pe cale să se alăture NATO, oficialii americani nu cred că vor fi necesare forțe suplimentare decât dacă Rusia reprezintă brusc o amenințare pentru cele două țări nordice. Dacă Rusia și-ar muta armamentul sau ar face amenințări serioase cu privire la înaintarea facilităților militare, s-ar putea ca postura forței să fie reevaluată, au spus oficialii.

Suedia și Finlanda și-au exprimat îngrijorarea cu privire la securitatea lor în perioada intermediară după ce și-au depus cererile de aderare, solicitând anumitor aliați NATO sprijin suplimentar de securitate în timpul desfășurării procesului. Anumite națiuni au convenit să ofere sprijin suplimentar celor două țări, a declarat joi amiralul Robert Bauer, președintele Comitetului militar al NATO.

Majoritatea membrilor NATO au salutat cererea Finlandei și Suediei de aderare, dar Turcia a ridicat obiecții.

Urmăriți B1TV.ro și pe