SUA au plasat 8.500 de militari în stare de alertă pentru o posibilă trimitere în Europa de Est. „E un mesaj transmis lui Vladimir Putin că ne luăm responsabilitățile în serios”

SUA au plasat 8.500 de militari în stare de alertă pentru o posibilă trimitere în Europa de Est. „E un mesaj transmis lui Vladimir Putin că ne luăm responsabilitățile în serios”
Șefului adjunct al armatei ucrainene susține că Rusia ar putea invada vestul Ucrainei dinspre Belarus. Foto: Hepta - Abaca Press / Blondet Eliot/ABACA

John Kirby, purtător de cuvânt al Pentagonului, a anunțat că până la 8.500 de militari au fost plasați în stare de alertă pentru o posibilă detașare în Europa de Est, în contextul masării de trupe și echipamente militare rusești la granița cu Ucraina, informează CNN.

SUA se pregătesc să detașeze noi trupe în estul Europei

„E un mesaj transmis dlui (Vladimir) Putin că ne luăm responsabilitățile în serios.

Nu dorim să vedem o incursiune în Ucraina. Aceste trupe au fost mobilizate în cazul în care NATO are nevoie de ele”, a declarat Kirby.

Acesta a punctat că Pentagonul urmărește situația trupelor rusești: „Avem o idee destul de clară asupra a ce au în teren și ce continuă să adauge”.

Lloyd Austin, secretarul Apărării, a emis ordinele pentru a fi trimise președintelui Joe Biden, dar o decizie cu privire la trimiterea trupelor în Europa de Est încă nu a fost luată. Însă CNN susține că Administrația Biden se află în etapele finale de identificare a unităților militare pe care vrea să le trimită în Europa de Est.

Mesajul lui Biden care vizează România și Polonia

Recent, președintele american Joe Biden a anunțat că SUA își vor spori prezența militară în România și Polonia dacă Rusia va invada Ucraina.

„Vom mări prezența trupelor în Polonia, România etc, dacă într-adevăr (Vladimir Putin) face mișcarea (invazia, n.r.) pentru că avem o obligație sacră în Articolul 5 să apărăm aceste țări. Sunt parte din NATO. Nu avem această obligație în ceea ce privește Ucraina, cu toate că avem o îngrijorare mare cu privire la ceea ce se întâmplă în Ucraina”, a explicat Biden.

La rândul său, și președintele francez Emmanuel Macron a anunțat că țara sa e dispusă să contribuie cu trupe NATO pe teritoriul României.

Urmăriți B1TV.ro și pe