SUA, în contextul comasării de trupe ruse la frontierele Ucrainei: „Toate opțiunile sunt pe masă. Rămâne ca NATO să decidă care sunt următoarele mișcări”

SUA, în contextul comasării de trupe ruse la frontierele Ucrainei: „Toate opțiunile sunt pe masă. Rămâne ca NATO să decidă care sunt următoarele mișcări”
Karen Donfried este principalul diplomat american pe zona de afaceri europene din cadrul Departamentului de Stat. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / Lamkey Rod/CNP/ABACA

Toate opțiunile sunt pe masă în ceea ce privește un eventual răspuns la acumularea „mare și neobișnuită” de trupe rusești din apropierea frontierelor ucrainene, iar NATO va decide calea de urmat după consultările pe care le va avea săptămâna viitoare, a declarat vineri principalul diplomat american pentru afaceri europene din Departamentul de Stat al SUA.

Ce a spus Karen Donfried (SUA) în contextul comasării de trupe ruse la frontierele Ucrainei

„Toate opțiunile sunt pe masă și există un set de instrumente care include o gamă întreagă de opțiuni”, a declarat Karen Donfried, secretar de stat adjunct pentru afaceri europene, potrivit Reuters preluată de Today Online.

„Acum rămâne ca alianța să decidă care sunt următoarele mișcări pe care NATO dorește să le întreprindă”, a adăugat ea, în prefațarea vizitei pe care o va efectua secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, în Letonia și Suedia săptămâna viitoare pentru a participa la reuniunile NATO și OSCE.

Potrivit oficialului american, la ambele reuniuni acumularea „mare și neobișnuită” de trupe a Moscovei va fi în vârful agendei.

„Săptămâna viitoare vom discuta cu privire la evaluarea noastră despre ce se întâmplă la frontiera Rusiei cu Ucraina și vom începe conversațiile despre ce opțiuni sunt pe masă și ce ar dori NATO, ca alianță, să facă împreună”, a continuat Karen Donfried.

Întrebat dacă Antony Blinken se va întâlni cu omologul său rus, Serghei Lavrov, în timpul vizitei pe care o va efectua la Stockholm, Karen Donfried a spus că nu are de făcut niciun anunț în această privință, dar a adăugat: „Țineți aproape”.

Șeful serviciului ucrainean de informații militare spusese în weekend pentru Military Times că Federația Rusă a comasat peste 92.000 de trupe la frontierele Ucrainei și că se pregătește să atace la finalul lui ianuarie sau la începutul lui februarie.

Moscova a respins această acuzație și susține că nu amenință pe nimeni și că are dreptul să își desfășoare trupele după bunul plac.

Intențiile Rusiei rămân deocamdată neclare, după cum afirmase și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, însă tensiunile rămân la un nivel ridicat în regiune. Ucraina, Federația Rusă și Alianța Nord-Atlantică au efectuat fiecare exerciții militare în ultimele săptămâni.

Ultima oră
01:17 - Virgil Popescu: În cursul acestei primăveri va ieşi primul gaz din Marea Neagră, deci vom mai avea un surplus în iarna viitoare de un miliard de metri cubi (VIDEO)
00:20 - Două tâlhării petrecute la câteva ore distanță în București. „Cine îi protejează pe oamenii aceştia lipsiți de apărare? Nimeni!”
00:00 - Florin Cîțu a susținut că decizia renunțării la certificatul verde COVID la locul de muncă i-a aparținut ministrului Sănătății, Alexandru Rafila
23:53 - Cazul „Novak Djokovic” se repetă și în baschet. Un superstar din NBA, interzis pentru că refuză vaccinul anti-COVID
23:28 - Florin Cîţu, despre facturile calculate greșit: Dacă a fost intenţionat, toată conducerea trebuie să zboare / ANRE trebuie să prezinte un raport de activitate mai ales pe ultimul an
23:04 - Adrian Câciu: România pregătește impozitarea multinaționalelor cu 15% pe profit. Ambiția noastră e să putem fi gata de a aplica acest plafon chiar de la 1 ianuarie 2023
22:47 - Mascații au intrat în casele interlopilor Duduianu. 10 suspecți, luați la secție
22:36 - Florin Cîţu: Aş vrea mai mult fair-play de la partenerii de guvernare / E nevoie de coaliţie să trecem prin acest moment dificil şi nu vreau ca PNL să fie cel care aruncă în aer această coaliţie
22:09 - Florin Cîţu, reacție la acuzația de plagiat adusă lui Nicolae Ciucă: Premierul va trebui să clarifice situaţia în faţa românilor, ca să nu devină o vulnerabilitate
21:57 - Numirea noului selecționer, pe ultima sută de metri. Două nume se mai află în cursă. FRF ar putea face anunțul cel mare miercuri