SUA trimite în Libia avioane cu rachete fără pilot

SUA trimite în Libia avioane cu rachete fără pilot
Statele Unite ale Americii vor trimite avioane fără pilot, înarmate cu rachete, în spaţiul aerian al Libiei, a anunţat joi, secretarul american al Apărării, Robert Gates, precizând că este vorba despre o...

Statele Unite ale Americii vor trimite avioane fără pilot, înarmate cu rachete, în spaţiul aerian al Libiei, a anunţat joi, secretarul american al Apărării, Robert Gates, precizând că este vorba despre o „contribuţie modestă” la eforturile coaliţiei internaţionale, relatează AFP.

Potrivit lui Gates, hotărârea de a utiliza aceste avioane fără pilot, a fost luată din cauza „situaţiei umanitare” din Libia şi pentru că acestea aduc „o capacitate” pe care alte tipuri de avioane nu ar putea să o ofere, mai ales cu scopul limitării victimelor civile, numite pagube colaterale în vocabularul militar.

„Ceea ce aduc în mod special este capacitatea de a zbura la joasă altitudine, oferind, astfel, o mai bună vizibilitate asupra unor ţinte precise, acum că acestea (forţele loiale colonelui Gaddafi) au început să ocupe poziţii defensive”, a declarat Gates.

El a subliniat, de asemenea, capacitatea acestor avioane de a zbura 24 de ore fără întrerupere deasupra ţintelor potenţiale.

Acest tip de avioane este utilizat de americani în Pakistan, pentru a ucide insurgenţi talibani şi membri ai reţelei al-Qaida.

Statele Unite s-au retras din operaţiunile militare din Libia, convingându-şi aliaţii să încredinţeze comandamentul operaţiunilor Alianţei Nord-Atlantice.